Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди плановете на пакта за създаване на командни пунктове и сили за бързо реагиране в шест страни от Източна Европа, предаде РИА Новости.

Страните са България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Очаква се окончателното решение по въпроса да бъде взето на срещана на алианса в Брюксел на 5 февруари.

Тези командни пунктове ще станат свързващо звено между националните армии и тези на членките на НАТО, обясни Столтенберг. Те "ще провеждат учения и ще извършват планиране и някои командни елементи за усилване като допълнение към силите за повишена готовност".

Мeждувременно по време на днешния парламентарен контрол министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че в България няма да има военна база на НАТО, отговаряйки на въпрос на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

„Въпросът за Шабла не е стоял на дневен ред и не е взето подобно решение. Никога от страна на НАТО не е искано да бъде разположена военна база", каза Ненчев. Той потвърди, че България все пак ще сътрудничи и НАТО ще разположи команден център в София.

"България става част от фронтовата линия и това е опасна политика", отвърна му Сидеров.

Само преди два дни помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд заяви за необходимостта за скорошно разполагане на командни пунктове на НАТО в страни, граничещи с Украйна. Тя спомена, че те трябва да бъдат създадени в "шест държави на фронтовата линия", без обаче да спомене имената им.

РИА Новости припомня, че държавите бяха назовани от медиите в Румъния, които от своя страна цитираха прессъобщение на военното министерство на Латвия.

Днешното изявление на Столтенберг потвърди за кои страни става дума. Те са същите, споменати от латвийското военно ведомство и румънските медии.

Вчера пък стана ясно, че Пентагонът ще изпрати скоро в България екип за проучване на възможността да разполагане на танкове и друга бойна техника. Това заяви висшият американски генерал Бен Ходжис в интервю за сп. "Старс енд страйпс". Той допълни, че екипът ще проучва същата възможност и в Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Според го тази начин ще се засили американското военно присъствие в района, който е засегнат от руската интервенция в Украйна.

Назованите от него страни са същите, в които според Йенс Столтенберг НАТО смята да създава командни центрове.

Ключови думи

Коментари

Много добра новина.

Развеселен

Болене, защо ни тикаш към война с Русия?!

THE REFORMIST

Никаква война няма да има. Просто трябва да се опита още веднъж политиката на Рейгън - да се срине икономически Русия, за да капитулира пред Европа и САЩ. Проблемът в ЕС е, че бюрокрацията се разраства и Съюзът от либерален става все по-социалистически. Да не забравяме, че една от слабостите на СССР бе бюрокрацията, която нямаше никаква представа от реална икономика. Ако искаме България да не се лута отново в преход и търсене на нов „голям брат“, е нужно да забравим философията за „големия брат“ и самите ние да инициираме промени в ЕС. Иначе ЕС ще се изчерпи, а ние ще трябва да търсим нов съюзник.

Развеселен

така е, много е страшно и налагането на цензура с прекалената политическа коректност. Сами бутат хората към Путиновите слуги Фараж и Льо Пен.

Стоян

Момчета, няма как да съм по-съгласен с вас. Гербав, Костовист и капиталист...или на вас ви е дошъл акъла или аз съм загубил своя...

SRQBoyboy

Путлер изглежда не е толкова луд, че да подпали нова световна война, защото знае, че ще е последната за всички. Той е голям блъфьор, но все пак е по-добре да му се покаже, че отсрещната страна има кент флош роял. Досега неговите олигарси са загубили $60 млрд. от санкциите. Той ги изолира и се обгради с шефове по сигурността и висши фуражки. Това показва, че се страхува за властта си. Той залага на волското търпение на руснаците. Може да се окаже излъган, защото сега не са 40-те години на XX век, а първата половина на XXI. В блоговете люто го ругаят, а ако кризата ги притисне още повече руснаците може да излязат на улиците.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.