Лидерите на страните членки на НАТО миналата седмица изпратиха смесени послания за плана за евентуално откриване на офис за връзка на алианса в Япония. Планът, който вече бе разкритикуван от Китай, е блокиран от Франция.

Попитан по темата на пресконференция в края на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, френският президент Еманюел Макрон каза, че алиансът трябва да запази своя фокус върху Северноатлантическия регион, предаде Ройтерс. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче заяви, че идеята за офис за връзка на алианса в Токио все още подлежи на обсъждане.

Идеята за откриване на офис за връзка беше обсъдена за първи път след посещението на генералния секретар на НАТО в Япония по-рано тази година. Става дума за откриване на граждански офис в Токио през 2024 г. като средство за улесняване на диалога на НАТО в Азиатско-Tихоокеанския регион, посочва британският в. "Гардиън". Очакваше се, че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс ще бъде постигнат напредък благодарение на присъствието на премиера на Япония Фумио Кишида. В съвместното комюнике, публикувано през първия ден на срещата, обаче не се споменаваха плановете за офиса за връзка, който би бил първият на отбранителния съюз в Азия.

НАТО определи Китай като системна заплаха за сигурността на алианса. В съвместното изявление, алиансът заяви, че "заявените амбиции и политики с употреба на принуда на Китай поставят под въпрос нашите интереси, сигурност и ценности" и изрази опасения относно "задълбочаващото се стратегическо партньорство с Русия".

Въпреки че алиансът предприема стъпки за засилване на диалога си с приятелски настроени страни в Азиатско-Тихоокеанския регион, в съвместното комюнике не се споменава Тайван. Япония и Южна Корея изпитват сериозни опасения относно перспективата за конфликт в Източнокитайско море, в случай че Китай се опита да анексира със сила самоуправляващия се остров. Представители на НАТО обаче отбелязват, че Тайван не попада в европейския и северноамериканския териториален мандат на НАТО. А сред страните от НАТО не съществува консенсус какви точно трябва да са отношенията им с Пекин.

Алиансът първоначално планираше да запише създаването на офиса за връзка в Токио в документи, които да бъдат приети на двудневната среща на върха на НАТО в Литва, коментира японският в. "Никей". Франция обаче се противопостави на идеята заради притеснения за своите отношения с Китай. Изглежда малко вероятно, че скоро ще бъде постигнато единодушното съгласие на всички 31 членове, необходимо за вземане на решението.

Някои лидери на НАТО, включително Столтенберг и президентът на САЩ Джо Байдън, смятат противодействието на Китай, който укрепва военните си сили чрез задълбочаване на връзките с Русия, от ключово значение за тяхната сигурност. Според тях в по-новите области на сигурността, като кибервойната и дезинформацията, Китай може да представлява заплаха както за САЩ, така и Европа.

Подобни опасения подтикват НАТО да засили сътрудничеството си със съюзници на САЩ като Япония и Южна Корея. Именно поради това японският министър-председател Фумио Кишида и южнокорейският президент Юн Сук-йол бяха поканени на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Някои страни от алианса, като например Франция, обаче смятат своите икономически връзки с Китай за жизненоважни и не искат да провокират страната, в която живеят 1,4 милиарда потребители. Президентът Еманюел Макрон, придружен от редица френски бизнес лидери, посети Китай през април, за да се срещне с президента Си Цзинпин. Необичайно топлият прием позволи на европейската страна да постигне напредък в бизнес сделките, включително да договори голяма поръчка за "Еърбъс Юръп" (Airbus Europe). Тъй като се противопоставя остро на идеята за създаване на офис на НАТО в Токио, Китай се опитва да засили контактите си с Франция и други страни членки на алианса, които искат да развиват търговия с китайската страна.

Някои наблюдатели твърдят, че Макрон очаква Китай да изиграе ключова роля в бъдещи преговори за прекратяване на огъня между Русия и Украйна и затова предпочита да не провокира Пекин с офис на НАТО в Токио.

Според източници, запознати с преговорите по въпроса, офисът за връзка в Токио е точка от дневния ред с "по-нисък приоритет", поради което окончателното решение по темата вероятно ще бъде отложено за тази есен или дори за по-късно.

И все пак Франция и другите колебаещи се страни членки споделят загрижеността на своите съюзници относно Азиатско-Тихоокеанския регион. В тази връзка един от министрите на отбраната на източноевропейска страна от НАТО обобщи разговорите, които е чул, с думите: "За НАТО присъствието в Азия е от съществено значение, а Япония е единственият възможен кандидат за място, на което то да се осъществи".

БТА