"Продължаваме промяната - Демократична България" номинира днес свой кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от коалиция. Това е икономистът Станимир Михайлов.

Сегашният председател на борда на директорите на болница "Лозенец" е избран след "вътрешно оценяване" между 7 кандидати, по 10 "ясни критерия". Според ПП-ДБ той има дълъг опит във финансово-икономическата сфера и в областта на управлението на здравеопазването.

Номинацията идва седмица, след като въпреки насрочено извънредно заседание, парламентът не успя да избере нов управител на НЗОК. Часове преди избора кандидатката на ГЕРБ Иванка Динева се отказа - след критики от ПП-ДБ. Преди това бе оттеглен и кандидатът на "Възраждане" Тодор Хинов, остана една номинация - само Жени Стайкова на БСП.

По неофициална договорка на ПП-ДБ с ГЕРБ за разпределението на регулаторите, за шеф на касата трябваше да бъде избран кандидатът на първата партия в НС.

Станимир Михайлов е икономист, с дългогодишен стаж в банковата система. От 2002 до 2005 година е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия. От малко над година е председател на съвета на директорите на "Лозенец". Назначен е през февруари 2022 г., когато министър на здравеопазването е Асена Сербезова в правителството на Кирил Петков.

Последно болницата влезе в новините с разкритията за таен луксозен апартамент, в който имаше и апаратура за записване и който се оказа, че е изграден по времето на уволнения директор Любомир Спасов. Самият той обясни, че това му е било място за почивка от операциите и не било правено с пари на лечебното заведение. Разкритията се правели, за да му попречат да стане отново декан на Медицинския факултет на СУ. Наскоро обаче дойде официалното съобщение, че той е избран за декан като имаше дълъг списък от обвинения за протичането на избора, процедурни нарушения. Случаят се разглежда от МОН, но мнозина видяха първи стъпки на завръщане на Спасов в болницата.