Карлос Алкарас постигна впечатляваща победа над Новак Джокович и спечели първа титла на "Уимбълдън" едва на 20-годишна възраст. Испанецът триумфира в 5-сетова класика, продължила близо 5 часа и преминала през много перипетии, страхотни отигравания, магически завършващи удари, грешки.

Той запази първото си място в света, а на US Open му предстои да защитава титлата си. 

Постижението на Карлито, считан вече за една от новите големи звезди на световния спорт, намери голям отзвук в целия свят. Не само в тениса. А самият финал ще влезе в историята заради своя драматизъм и качеството на играта.

Сънародникът на Алкарас - Рафаел Надал, който има 22 титли от Големия шлем, но до края на годината няма да играе тенис, написа в Туитър:

"Поздравления @carlosalcaraz. Ти ни достави огромна радост и съм сигурен, че нашият пионер в испанския тенис Маноло Сантана също те аплодира, където и да е. Много силна прегръдка и се наслаждавай на момента, шампионе!!!"

Маноло Сантана е първият испанец, спечелил "Уимбълдън", а Рафа - вторият.

Миналогодишният финалист Ник Кирьос, който не участва тази година поради контузия, реагира по типичен за него начин:

"Отдавна не съм гледал цял тенис мач, ха-ха. Благодаря ви @DjokerNole и @carlosalcaraz за това невероятно представяне. Поздравления и за двамата".

Поредица от публикации в официалния Туитър профил на Откритото първенство на САЩ гласят:

"Какъв мач", "Този двубой беше всичко, на което се надявахме" и "Може ли това съперничество да продължи още няколко години, моля?",

На страницата на "Ролан Гарос", на който младокът отпадна на полуфинал срещу Джокович след получен мускулен спазъм, той е наречен "Принца на Уимбълдън".

"Неудържим" пък е оценката от Откритото първенство на Австралия.

Алкарас получи трофея от принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, която гледаше от кралската ложа заедно с принц Уилям и децата им принц Джордж и принцеса Шарлът, както и с испанския крал Фелипе VI, а съобщение в техния акаунт в Туитър гласи:

"Какъв мач! Поздравления @carlosalcaraz."

Посолството на Испания в Обединеното кралство даде прием вечерта. На страницата на мисията може да се прочете следното: "Невероятно, превъзходно, фантастично... Какъв мач, какъв шампион. Карлос Алкарас печели първата си титла от "Уимбълдън", но със сигурност не и последната".

Триумфът на младия испанец впечатли също настоящи и бивши спортисти извън неговия спорт, като наскоро напусналия "Манчестър Юнайтед" вратар Давид де Хеа.

"Абсолютно луд @carlosalcaraz", възкликна стражът, който е пред завръщане в родината си.

Футболистът на "Рома" Пауло Дибала не пропусна и Новак Джокович: "Каква мач гледахме! @carlosalcaraz @DjokerNole! Поздравления и на двамата за страхотния финал на @Wimbledon!"

Роденият в Мурсия ас е фен на "Реал" (Мадрид), така "лос меренгес" не го пропусна.

"Поздравления за твоята брилянтна победа на @Wimbledon, @carlosalcaraz. И поздравления за запазването на първото място в световната ранглиста по тенис. Ти сте гордост за испанския спорт и всички мадридисти", се казва в посланието.

Бившият нападател на "Барселона" и водещ по Би Би Си Гари Линекер упражни испанския си, също впечатлен от битката за най-престижната титла на тениса и от Карлос:

"Зрелищно! Каква мач! Какъв играч! Какъв шампион! Поздравления за @carlosalcaraz. Великолепно!"

Много холивудски звезди гледаха от ложата, а Бен Стилър, който е спортен фен, също поздрави Алкарас, като не пропусна също да подчертае насладата си от финала.