Отварянето на Закона за съдебната власт (ЗСВ), прясно изменен само преди месец, е напът да се превърне в кутията на "Пандора". От ДПС опитват да елиминират Върховния касационен съд (ВКС) от контролната му роля при избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), като повери обжалването изцяло и само на Върховния административен съд (ВАС), председателстван от противоречивата фигура Георги Чолаков.

Сега, според закона, ВАС и ВКС гледат в смесен състав жалбите срещу решенията по допустимостта на предложенията за ВСС и направения вече избор. А предстои пълна подмяна на състава на Съвета, чийто мандат е изтекъл - ако предложението на ДПС мине, само под контрола на ВАС.

По бързата писта

Както Клуб Z писа, на 7 юли изненадващо ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС внесоха изменения в ЗСВ. Законът бе променен наскоро, като в него се съдържаше и механизмът за разследване над главния прокурор, по който сега трябва да бъде проверяван и.ф. обвинител номер едно Борислав Сарафов. Пак тези промени направиха възможно и отстраняването на Иван Гешев, тъй като бе въведено обикновено мнозинство от 13 гласа при гласуването в Пленума на ВСС - при 17 дотогава.

Под давлението на ГЕРБ и ДПС обаче бе "занулен" направеният преди това вече избор на професионалната квота за членове на ВСС и трябва да се пристъпи към повторен.

Така и не стана ясно какво налага сега нови изменения в ЗСВ и то по отношение на текстове, които не са били обсъждани преди месец, че и в предходния парламент, когато на практика започна гледането на механизма за отстраняване на Главния.

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС подсигуриха не само удължаване на живота на този компрометиран и нелигитимен иначе ВСС с (най-малкото) шест месеца, но и "пипнаха" самия механизъм, като предложиха за избор на адхок прокурора по разследването да не се ползва Единната информационна система на съдилищата, а чисто нова такава.

Това породи брожения - че ще доведе до елиминиране на вече направения избор, и то в деня на внасяне на промените - на съдия Даниела Талева, която трябва да разследва Сарафов. Наложи се от ПП-ДБ да успокояват, че изрично ще внесат допълнение към текстовете - че новата система ще "джурка" занапред и изборът на Талева остава.

Единствен съд

Такава поправка все още не е видна на страницата на Народното събрание. Крайният срок за внасяне на предложения между двете четения (защото проектът мина по съмнително бърза писта - и в правна комисия на извънредно заседание, и на първо четене в зала миналата седмица, и с най-краткия срок за предложения между двете четения - 3 дни) е до края на работния ден днес. Внесена обаче бе друга поправка - тази на ДПС.

Според ЗСВ решенията по допустимостта на предложенията за членове на ВСС от професионалната квота може да се обжалват в тридневен срок от обявяването им  чрез съответната колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС, определени на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение. Решението се постановява в 7-дневен срок от подаване на жалбата и е окончателно.

Депутатите на ДПС Хамид Хамид и Ертен Анисова обаче са внесли поправка, според която смесеният състав от двете върховни съдилища бива заменен от петчленен от ВАС. Двамата се мотивират с три текста от конституцията. Първият (чл. 119, ал 3) забранява създаването на "извънредни съдилища", а останалите два касаят функциите на ВАС и ВКС. (Чл.124. ВКС съд осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища. Чл.125. (1) ВАС осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване. (2) ВАС се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закона).

Според Движението "формирането на съдебен състав, включващ трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС, който със сила на присъдено нещо да решава правни спорове и чиито решения не подлежат на обжалване пред нито един от съдилищата в Република България, поставя съмнения относно съответствието на тази разпоредба" с трите горепосочени текста от Конституцията. С други думи, ДПС сега провидя извънредност в действащите текстове по отношение на избора за ВСС.

Ако този текст на ДПС мине, то той ще окаже влияние и по отношение на обжалванията при направения избор на професионалната квота за членове на ВСС, тъй като според закона решението на избирателната комисия, с което се обявява резултатът от избора, подлежи на обжалване пред смесения състав на ВКС и ВАС. С една промяна, за законосъобразността на избора вече ще се произнася само ВАС.

По информация на Клуб Z този текст няма да срещне подкрепа от ПП-ДБ, макар обединението да носи вина за отварянето на ЗСВ, но ще срещне тази на ГЕРБ. А политическите подозрения относно това направено предложение е, че Движението опитва да прати предстоящия избор на членове на ВСС в удобния съд на Чолаков, елиминирайки недолбвания от тях ВКС.

КС: Няма монопол, важно е правораздаването

Конституционалисти, до които се допитахме, напомнят решение номер 2 на Конституционния съд от 14 февруари тази година по питане на ВАС изисква ли се всички спорове за законността на актовете и действията на административните органи да бъдат подведомствени на административните съдилища. То идва да каже, че твърдяната от ДПС противоконституционност на смесения състав май не е точно така.

"В обобщение на изложеното дотук Съдът намира, че косвеният (инцидентен) съдебен контрол по отношение на актовете и действията на административните органи е форма на съдебен контрол за законност по смисъла на чл. 120, ал. 1 от Конституцията, при който съдът, независимо от вида на разглеждания правен спор и приложимия процесуален ред, извършва преценка за законност на административните актове и действия, когато това е необходимо за осъществяване на правораздаването. 

При упражняване на тази компетентност, според трайната практика на Конституционния съд, обвързаността на съдилищата от върховния съдебен надзор на ВКС или ВАС е обусловена от приложимия закон, а не от инстанционната компетентност на съответния върховен съд по спора", пише в решението.

Съдиите напомнят и вече стари произнасяния, според които "административното правораздаване не е "монопол" на специализираните административни съдилища". И обобщават, че основния закон в чл. 119 "просто изрежда различни съдилища, както общи, така и специализирани, без да ги обособява в определена система" и "идеята следователно е правораздаването, като дейност по разрешаването на правни спорове от независим орган в рамките на едно състезателно производство, не да се схваща като проблем на система от общи и система от специализирани съдилища, не неговото осъществяване да се ограничи в точно определена система от съдебни инстанции, а да се гарантира окончателното произнасяне по правния спор да бъде от съд както в организационен, така и във функционален смисъл".

В очакване

А междувременно отстраненият Иван Гешев прати механизма в Конституционния съд и ВСС удобно използва този факт, за да не предприема "резки движения". Миналата седмица Прокурорската колегия, която трябваше незабавно да назначи съдия Талева за прокурор по разследването на Сарафов, замрази казуса - след дебат не я назначи и остави дискусията за следващото си заседание. А ако отново протака, то решение може да има чак след лятната ваканция на Съвета. Или след произнасянето на КС.

В ход са и разговорите между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за конституционни промени. Трите формации се оправдават за това, че бетонират сегашния ВСС за още половин година с предложенията си за изменения в ЗСВ с новия механизъм по избора, който предвиждат да се въведе в основния закон. Тези шест месеца обаче издават, че въпросната коннституционна реформа вероятно ще върви по бавната, а не по бързата писта - с мнозинство от 160, а не 180 гласа, т.е. без участието на останалите парламентарни сили.