Ще бъде ли случайният подбор на магистрати един за гражданите и друг за разследване на главния прокурор? Около този въпрос се завъртя дебата в правната комисия по време на първото четене на промени в Закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. Промените бяха приети от комисията.

С промените се въвежда отделна система за избор на ад хок прокурор, който да разследва главния. Тя няма да бъде част от Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), която се използва за всички дела.

От името на вносителите Надежда Йорданова (ПП-ДБ) и Хамид Хамид (ДПС) заявиха, че промените няма да повлияят на избора на такъв ад хок прокурор, който вече бе направен. Това е съдийката Даниела Талева, която трябва да разследва сигналите срещу Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на главен прокурор.

Подобни съмнения се появиха веднаха след внасянето на промените. Хамид изрично изтъкна, че между първо и второ четене ще се запише изречение, че започналите производства се извършват по досегашния ред.

Представители на съдебната власт обаче заявиха, че ако има две системи - една за всички граждани и друга за главния прокурор - това ще създаде допълнително недоверие в правосъдната система.

Заместник-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова припомни, че вече е свършена огромен по обем работа, за да бъдат намерени желаещи съдии, които да разследват главния прокурор. Тя изтъкна, че има разработен нов специален модул за случайния избор. До него достъп имат само двама системни администратори, а и освен това за него са платени пари. Според нея, ако за специалния случай бъде създаден специален модул, то тогава ще се срине доверието в сегашната система за разпределение на делата.

На подобно мнение бе и заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Поправките предвиждат още мандатът на този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде удължен с поне още шест месеца. Това означава, че нов избор ще бъде направен в началото на следващата година. Вероятно управляващите искат да изчакат промените в Конституцията.

На практика предложенията ревизират наскоро окончателно приетите промени в Закона за съдебната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс, които предвиждаха в срок от три месеца от приемането им да се избере нов състав на Висшия съдебен съвет.