Проруските власти в Крим съобщиха, че в ранните часове на 16 юли украинците са атакували полуострова с дронове. Епицентърът е бил заливът на Севастопол.

"Жителите на Севастопол съобщават за силни експлозии над града... Най-малко двe силни пукания се чуха от страната на Севастополския залив. Преди това системата за противовъздушна отбрана заработи", пишат руските медии.

Назначеният от Путин губернатор на Севастопол Михаил Развозжаев обяви, че силите за противовъздушна отбрана и руският флот са "отбили масирана атака на вражески БЛА (безпилотни летателни апарати)" срещу временно окупирания град.

Той заяви, че над морето в района на нос Херсонес, близо до Севастополския залив и Балаклава - "един дрон е бил свален от силите за противовъздушна отбрана", а "още пет - чрез радиоелектронна борба". Развожаев твърди, че флотът е "унищожил два надводни дрона".

"Атаката беше масирана и продължителна. Нашите военни отработиха всички цели над морето и по пътя към заливите. Подчертавам: никакви обекти нито в града, нито в акваторията не са повредени", добави той.

Официално потвърждение за нападението от Киев не е идвало.

Говорителят на украинските Военноморски сили Дмитрий Плетенчук отбеляза, че из полуострова тази нощ е имало "пушене на неустановени места".