От гледна точка на „Нова Каховка“ мога уверено да твърдя, че няма основание да повдигаме отново темата за чистотата на морската вода.

Това каза в петък министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по БНТ.

„Чистотата на морската вода е нещо, което постоянно се следи и трябва да следим“, посочи той и призова всеки, който забележи нещо нередно, да уведоми веднага министерството. 

„От началото на войната Черноморието и въздухът в тези райони се следи много отблизо“,  увери още Попов. 

„Работихме много усилено, за да можем да даваме обективната информация непрекъснато“, каза той и допълни, че българските власти работят в сътрудничество с различни институции в ЕС, Румъния и Украйна. 

После добави, че когато разговарял с румънския си колега, другият министър не могъл да разбере откъде идват паниката и тревогата в България за чистотата на водата.

„Казусът "Нова Каховка" и екологичното унищожение на Украйна е много сериозен проблем, но той е на територията на Украйна“, добави Попов. 

Според него по темата има и много активна пропаганда от страна на Русия с цел да бъде провален туристическият сезон в България.

„Има и много активна пропаганда от страна на Русия и някои други точки активни, която е документирана - не е нещо, което аз си измислям. Целта е да бъде провален туристическият сезон в България и Румъния, да се предизвикат протести против войната, за мир“, твърди още министърът.