Екоактивисти блокираха летищата в Хамбург и Дюселдорф тази сутрин и станаха причина за отмяната и закъснението на десетки полети. Те са успели да стигнат до пистите за излитане и са се залепили на асфалта там.

Точно в началото на ваканционния сезон в Хамбург екоактивисти успяха да провалят няколко полета в Хамбург, като се залепиха на пистата за излитане на летището там. Дейността на аеропорта бе спряна за няколко часа. По данни на полицията един активист е бил задържан. Отменени са били 17 кацания и 19 излитания.

Десет пристигащи самолета са били пренасочени към други летища. По данни на летището е възможно да има още отменени и забавени рейсове през деня.

В Дюселдорф членовете на  екодвижението "Последното поколение" също блокираха летището. Според собствените им изявления те са успели да срежат огражденията и са стигнали до пистата.

"Тъй като неупълномощени лица са получили достъп до територията на летището, има закъснения в полетните операции", съобщи рано сутринта летището в Дюселдорф в Twitter.

Смята се, че тези закъснения ще продължат през целия ден заради объркания график.