Повечето ярки обекти в небето са звезди, но тук-таме се прокрадва някоя планета - като Венера, която отразява 75% от слънчевата светлина.

Трудни за забелязване са екзопланетите, които не излъчват светлина - но някои също отразяват изключително много, като новооткритата LTT9779b. Тя е много близо до слънцето и връща обратно 80% от светлината на своята звезда, показва изследване на списание "Астрономия и астрофизика".

Отразителната сила на екзопланетата е открита чрез подробни измервания на Европейската космическа агенция. За точното измерване помага и фактът, че планетата спира да се вижда, когато мине зад своята звезда. Въпреки това измерването е сериозно предизвикателство, тъй като LTT9779b е на 264 светлинни години от нас.

Как тази планета е така огледална? Голямо количество силикати и течни метали в атмосферата ѝ са превърнати в облаци под високите температури. На повърхността на LTT9779b те достигат до 2000 градуса по Целзий.

"Представете си горящ свят, близо до своята звезда, с тежки облаци от метали, които плават над земята и капят титаниеви капки", коментира един от учените, Джеймс Дженкинс от Университета Диего Порталис, в изявление.

Планетата е над 4 пъти радиуса на Земята и 29 пъти масата на нашата планета. И според учените е трудно да се обясни как точно е оцеляла с атмосфера в такава близост до своята звезда. Учените наричат този тип планети "горещ Нептун". Хипотезата е, че именно металните облаци са предпазили атмосферата да не се изпари в космоса.

Екзопланетата LTT9779 b отразява 80% от светлината на своята звезда, около която обикаля много близко. Това я прави изключително гореща, а учените вярват, че планетата е покрита с облаци от силикат и течен метал, което я прави толкова отразителна.