Президентът Румен Радев отговори на критиките и всеобщото възмущение от неговото поведение по време на срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски в София.

Сегашните управляващи нямат свое мнение и позиция, а следват това на големите партньорски държави заяви президентът.

Той изтъкна, че никога не е отказвал да приеме президент на друга държава, когато има негово настояване. Разкритикува обаче Министерския съвет, че не е спазил правилата на протокола и не е съгласувал предварително визитата с президента Радев, а го е уведомил впоследствие.

"В тази ситуация най-лесно за мен беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, не е добър сигнал и към 300 000 българи в Украйна. Така че аз се надявам Министерски съвет да спазва елементарните правила на протокола и в бъдеще такива събития да бъдат съгласувани.

Винаги съм защитавал българския интерес, а не на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството? Кое задава тяхната политика?

Миналият октомври един от президентите от Източна Европа изпрати проект на декларация за незабавна подкрепа на членството на Украйна в НАТО от всички държави в Източна Европа. Тогава отказах да подпиша, защото приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир там означава пряк конфликт НАТО-Русия.

И тогава се надигна един вой срещу това и сега същите тези яростни критици изведнъж промениха мнението си и приеха моята теза. Въпросът е имат ли собствено мнение и позиция? Защото те безпрекословно следват мнението на големите държави, което в случая е добре, защото те имат разумна позиция, но всъщност нашите управляващи нямат свое мнение и позиция и това е големият проблем. А национално отговорното поведение изисква да имаш собствено мнение."

Това каза Радев. От думите му стана ясно, че той не се притеснява от импийчмънт.

Според Радев премиерът Николай Денков използва руската заплаха като параван за разправа с българските служби.

"За съжаление, продължава една черна серия български министър-председател да използва чужди медии, за да клевети страната, за да развява руската заплаха като параван за разправа със службите в името на лични и партийни интереси, точно по сценария в записа", каза Румен Радев.

Той коментира и референдума за еврото, като според него с отхвърлянето му политиците са показали, че се страхуват от гражданите.

"Това решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани. След като са изпълнили законовите условия, тези подписи са събрани, е редно да се проведе референдум. Аз няма как да вкарам повторно в Народното събрание предложение за рефендум, което вече е отхвърлено.

Не е добре политици в Народното събрание да се правят, че няма подписи на половин милион българи. Това не е добре.

Отделен въпрос е дали така трябва да бъде формулиран този референдум. За мен 20 години е прекалено дълъг срок, така както е формулиран. Но усилията на политиците не трябва да бъдат насочени към това как да спрат рефендума, а да убеждават българските граждани, че влизането в еврозоната работи за тяхното благосъстояние", заяви Радев.

Според президента е редно управляващите да оправдаят претенциите си за единство и прозрачност, като обявят какво смятат да дават на Украйна и какви са разчетите им.

"Наливането на повече оръжия увеличава риска в тази война. Списъкът с въоръжението, поискано от Зеленски, е в Министерския съвет и президентът не е запознат с него.

Колкото и да убеждават, че те ще бъдат запълнени много бързо, това не е вярно, тези процеси отнемат години".

Това каза държавният глава по повод решението на парламента за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси.

"Изтеглиха от парламента важен документ - за състава на военновременните формирования, като погазиха разчетите на военната експертиза от какво въоръжение и боеприпаси имаме нужда, за да ги поддържаме. В момента текат скоростни процеси на препланиране и промяна на критериите, така че да бъдат освободени определени въоръжения и боеприпаси и да бъдат обявени за излишни на базата на нови разчети", смята Радев.

Президентът призова управляващите да бъдат много внимателни, защото това касае националната сигурност.

"На какво основание за един ден взеха това решение, на основание на коя енергийна стратегия, на основание на какви разчети и анализи", каза Радев по повод решението на Народното събрание да възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене". "Не е ли редно управляващите да седнат и да сложат на масата всички опции за развитието на ядрената ни енергетика", коментира още президентът.

Относно Срещата на върха на НАТО във Вилнюс  Румен Радев заяви, че форумът ще бъде важен и в НАТО никой не задължава никоя страна да участва в предоставянето на въоръжение.

"Срещата ще бъде важна и най-вече - това е фундаментален въпрос - какви гаранции и кога ще се отвори перспективата Украйна да стане член на НАТО. Има държави, които са на запад и са по-големи и мощни и казват, че приемането на Украйна сега означава война НАТО - Русия", обясни той.

Според него обаче трябва да бъдат търсени гаранции за сигурността на Украйна. Най-голямата гаранция са дипломатическите усилия за преустановяване на огъня, смята президентът.