Той е всенароден любимец. В някои социологически проучвания дори изпреварва президента Зеленски.

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валери Залужни вчера навърши 50 години. Рядко говори пред публика, но всяка негова снимка предизвиква взрив в социалните мрежи. Руснаците периодично го обявяват или за убит, или за тежко ранен. Избрахме най-любимите на украинците снимки на Залужни, които често говорят повече от думите.

Дванадесетгодишният Иван Варфоломеев от Черкас, чийто баща изчезва безследно на фронта през декември 2022 г. пише писмо до дядо Коледа - пожелава си баща му да се намери, и признава мечтата си - да се срещне наживо със Залужни. Майката публикува писмото в социалните мрежи.

"Нищо не съм си представяла. Момчето ми нищо не искаше, освен баща му да се намери. Да, написа, че мечтае за среща със Залужни".

Когато й позвънили, че Залужни кани сина й на среща, тя не повярвала.

Съучениците му го наричат Валерчик

Това разказа през февруари на журналистите съученикът му и най-добър училищен приятел Сергей Степанюк. "Това обръщение така му се "лепна", че някои от съучениците му го наричат така и досега, разказва Степанюк.

"Мисля, че момичетата се интерсуваха от него повече, отколкото той от тях. Към тях се отнасяше като към Комсомола. Игнорираше събранията и мероприятията, които организираха от забранената сега в Украйна комсомолска организация. Знаеше наизуст поезията на Жадан...", разказва Степанюк.

През март в мрежата се появи видео, в което Залужни в присъствието на украинския писател, поет и доброволец Сергей Жадан наизуст рецитира няколо строфи от неговото стихотворение "Първите дни на ноември". По-късно Жадан признава, че това е поласкало авторското му самолюбие.

"Макар че после разбираш, че всъщност не е толкова важно, че той цитира именно твоите стихове, а това, че той чете книги, че слуша музика. Това наистина е фантастично усещане - че нашият главнокомандващ знае какво е украинската култура", добавя писателят. 

Залужни бракосъчетава

Украинският фотограф Макс Алексеев публикува през май във фейсбук снимка от сватбата си, на която е заснет Залужни. Главнокомандващият изпълнил ролята на регистратор на брака им. Публикацията предизвиква възхищение в мрежата.

"Много ми се щеше това да го свърши особен човек. И стана - Валерий Федорович се съгласи. Сега в извора на нашето семмейство стои легендарен човек, който е пример за мен, и, сигурен съм, за всички останали", пише под снимката Алексеев.

Фигурка на Залужни в Лвов - 1200 гривни

Това показа във фейсбук лвовският журналист Андрей Дрозда.

"Залужни стана част от масовата култура. Фигурката му се продава наравно с анимационните герои. Цената си я бива - 1200 гривни (30 евро - бел.пр.) но това пък е национален герой! Не си го купих. А вие бихте ли купили?", написа той.

Тениски със Залужни

През юни на сайта на украинския художник Юрий Журавл Zhurawell.com.ua се появиха тениски с изображението на Залужни и с надпис "Родените в юли са непоколебими в битката" (на украински е римувано - бел.пр.) Цената е 450 гривни - 11 евро.

Стикер с младия Йода

През юни, точно когато руските пропагандни медии разпространяваха "новината", че Залужни е убит, той се появи на снимка с лепенка на бронежилетката, на която е изобразен герой от американския сериал "Мандалорецът" - "бебе Йода", както е известен малкият Грогу от света на Междузвездни войни. И взривява социалните мрежи.

Със спящо момиченце на ръце

Не по-малък фурор сред украинците предизвиква снимката на Залужни със спящо момиченце на ръце. Пуснала я е в Instagram офицерът от Въоръжените сили на Украйна Полина Кравченко, а на снимката е дъщеря й Соломия.

"Мисля, че това е историческа снимка, просто ми е невъзможно да не я споделя. Спокойно спящата Соломия в ръцета на нашия главнокомандващ. Човекът, всекидневно пишещ историята на страната, в която живеят и ще живеят децата ни", пише под снимката Кравченко.

Тя не уточнява кога точно е правена снимката.