България може да продава на Украйна газ, който ще купуваме по споразумението с турската компания "Боташ".

Това каза в ефира на бТВ сегашният секретар на президента по икономическите въпроси и бивш транспортен министър и вицепремиер Христо Алексиев.

Той участва в разговорите с Володимир Зеленски с Румен Радев и в закритата им част - след като Радев накара медиите да напуснат.

Служебният кабинет на Радев договори доставки за следващите 13 години, а вчера премиерът Николай Денков заяви, че правителството му ще се опита да предоговори параметрите на това споразумение заради съмнения, че е неизгодно.

Алексиев обаче тази сутрин защити договорените огромни количества - замисълът бил да се помогне на нуждаещи се държави, първа сред които е Украйна.

Големите количества в споразумението на служебния кабинет са били търговска цел и солидарност с други държави

"Нашето предложение беше, използвайки договора, който служебното правителство сключи с "Боташ" за достъп до техни терминали, тоест до терминалите за втечнен газ, да използваме това споразумение и България да снабдява през нейната газопреносна мрежа и през тази на Румъния Украйна с допълнителни количества природен газ с неруски произход“, каза Христо Алексиев.

Той каза, че вече на закрити врата имало "много конструктивен разговор във всички дурги сфери" - извън въоръжаването.

Ексслужебният министър напомни, че през 2024 г. изтича и договорът за транзит през Украйна за Европа - между официален Киев и "Газпром".

Алексиев допълни, че предложението за допълнителни количества за Украйна ще се предложи на сегашния кабинет. 

Дискусията между Радев и Зеленски той окачестви, че била между... хора с "леко различни мнения". И никой не трябвало да бъде "разкъсван", затова че има мнение - явно визирайки работодателя си Румен Радев.