Бойко Борисов обяви, че е готов да се откаже от депутатския си имунитет, поискан от прокуратурата заради "Барселонагейт". С уговорката, че решенията на Борисов обикновено са предпоследни и подлежат на внезапни ревизии, доброволният му отказ от имунитет е добра новина за управляващата коалиция (текстът е писан преди лидерът на ГЕРБ в крайна сметка да потвърди, че се отказва от защитата си, б.р. на Клуб Z).

Въпросът за този имунитет бе не просто неудобна тема, а заплашваше да се превърне във воденичен камък за управляващото мнозинство от ГЕРБ и ПП-ДБ. Особено за партиите на промяната, които в продължение на години се заричаха пред избирателите си, че ще направят всичко възможно, за да осветят корупционните скандали, в които се замесиха ГЕРБ (всъщност в последните си дни като главен прокурор Гешев размрази не само делото за Барселона, а и за "кюлчетата и пачките", за "Турски поток", за Борисов с Мирослав Найденов, и пр. - бел. ред на Клуб Z)

Преди месец ГЕРБ и ПП-ДБ обаче си подадоха ръце за съвместно управление. Поради това стана малко вероятно парламентът да гласува свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ.

В 49-тото НС бе създадена специална комисия за поисканите от прокуратурата депутатски имунитети. Но до момента комисията не е свършила нищо и това засилва подозренията, че нейната основна цел е да протака.

На какво се дължи обратът?

Миналата седмица парламентът отхвърли предложението на БСП въпроса за имунитета на Борисов да бъде включен в дневния ред. "Против" предложението бяха 68 депутати от ГЕРБ и ДПС, 52 от ПП-ДБ се въздържаха; "за" освен БСП, бяха "Възраждане" и ИТН.

Някой би казал, че ПП-ДБ не смеят да закачат Борисов, за да не се разпадне "сглобката" - кабинетът "Денков". Фактът, че ДПС гласува "против" пък дава още един довод в подкрепа на тезата, че и движението е част от управленската формула.

Досега Борисов упорстваше и отказваше да даде имунитета си сам. Ако сега изпълни обещанието си и го направи, от ПП-ДБ ще могат да си отдъхнат: няма да им се налага повече да играят по неволя във филма "Спасяването на лидера Борисов".

Разбира се, основният въпрос е на какво се дължи обратът в позицията на водача на ГЕРБ за имунитета. Може би причината е, че временният главен прокурор Сарафов още преди две седмици е наредил на Върховната касационна прокуратура да изземе разследването за "Барселонагейт".

В българската съдебна система всичко ще остане постарому?

Има основания да се смята, че зад Сарафов стоят интересите на ГЕРБ и ДПС. Преди да бъде отстранен от ВСС, бившият главен прокурор Гешев поиска накуп няколко депутатски имунитета, включително този на Бойко Борисов. Тогава Гешев заяви, че има "политически график" за неговото спешно отстраняване от поста главен прокурор - график на Борисов и Пеевски. Междувременно Сарафов рязко се обърна срещу Гешев и започна да го атакува.

Ако Сарафов действително е инсталиран във ВСС от хората на ГЕРБ и ДПС, Борисов няма от какво да се притеснява в съда - Сарафов със сигурност си е направил изводите от съдбата на предшественика си.

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще са доволни от такава развръзка. Борисов, разбира се, също ще е доволен. А Темида за пореден път ще трябва да преглътне горчивия хап на реалността: в съдебната система на България всичко е и ще продължава да бъде постарому.

Дойче веле