Украинският президент Володимир Зеленски напусна Прага на път за Братислава. Това стана ясно от съобщение, публикувано на страницата на държавния глава в Туитър.

"Следва Словакия. Важни срещи в Братислава с президентката Зузана Чапутова, министър-председателя Лудовит Одор и председателя на Националния съвет Борис Колар. Заедно с нашия надежден съсед ще говорим за конкретна подкрепа в сферата на отбраната и евроатлантическата интеграция на Украйна, срещата на върха на НАТО и Формулата за мира, двустранното сътрудничество и енергийната сигурност".

По време на двустранна среща чешкият премиер Петър Фиала обеща, че страната му ще достави на Украйна бойни хеликоптери и друго оборудване. Той увери, че Украйна може да разчита на подкрепата на Прага за присъединяването си към НАТО и ЕС. Фиала подчерта, че очаква всички съюзници от НАТО да подкрепят кандидатурата на Украйна за присъединяване към пакта, и добави, че сигурността на Украйна е неразривно свързана със сигурността на цяла Европа.

По въпроса за замразените руски активи чешкият премиер заяви, че се обсъждат начини те да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

Зеленски посети Прага още миналата вечер, след като през деня бе в България. В София той се срещна с премиера Николай Денков и вицепремиерката Мария Габриел.

После проведе нажежен разговор с президента Румен Радев.

Накрая се видя с политици, интелектуалци и най-общо представители на гражданското общество в Националния исторически музей.

Тази вечер украинският държавен глава ще се види с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул, за да търси подкрепа за присъединяването на Украйна към НАТО.