Бюджетният дефицит на Русия за първата половина на годината възлиза на 2,6 трилиона рубли (28,26 милиарда долара), като той намалява значително през юни заради понижени държавни разходи и увеличени постъпления, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

За същия период на миналата година Русия отчете излишък от 1,48 трлн. рубли, но хазната на страната бе засегната от значителните разходи за подкрепа на военната й кампания в Украйна, както и от мащабните западни санкции върху износа на руски петрол и природен газ. По този начин за година бюджетното салдо се е влощило с над 4 трлн. рубли или над 43 млрд. долара по днешния курс на руската валута към долара.

Увеличаващите се разходи за отбрана обаче поддържат руския промишлен сектор в движение, създавайки прогнози за икономически растеж през тази година и помагайки на Москва да продължи с военната си кампания в Украйна.

Министерството на финансите спря да публикува отделни месечни данни за изпълнението на бюджета в края на миналата година, но въз основа на данните от петък Русия отчете излишък само за юни от 816 милиарда рубли. Това се сравнява с дефицит от 1 трилион рубли през април и излишък от 13 милиарда рубли през май. Месечните разходи през юни са най-ниските за тази година.

Ройтерс отбелязва, че бюджетните приходи, които не са свързани с петрола и газа в период от януари до юни са със 17,8 на сто по-високи от същия период на миналата година. По отношение на постъпленията от посочените суровини, които са сред основните пера в бюджета на Русия се отчита спад от 47 на сто за полугодието спрямо същия период на 2022 г.

Разходите са били с 19,5 на сто по-високи на годишна база през този период, показват предварителните данни, докато приходите са намалели с 11,7 на сто.