"Дискриминация под формата на тормоз на база етническа принадлежност."

Това установяват безспорно от Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че е осъществено от партия ВМРО-БНД.

Потърпевшата е от София, а този път тормозът, речта на омразата, стигматизацията и пр. не са осъществени чрез едно деяние или изказване, а чрез "стотици публикации" на официалния сайт на ВМРО.

Правният интерес идва от това, че жалбоподателката е български гражданин от ромски произход.

Историята

Жалбата на Лиляна Ковачева е подадена на 4 юни 2021 г. (между другото тогава, допреди дни ВМРО е била във властта, където 4 години управлява съвместно с ГЕРБ, б.р.).

Текстовете на 234 публикации са прикачени към жалбата, която е от 196 страници. Във въпросния сайт те представляват съдържанието на специална секция "Циганският въпрос" (която, между другото, и до днес си е там, б.р.).

Основната цел на активисктата е и да задължи ответника да преустанови нарушението, т. е. - да свали текстовете.

По преписката в КЗД е постъпило и становище от Красимир Каракачанов, който естествено "счита за несъстоятелни и необосновани" твърденията срещу партията му.

Какво представлява "Циганският въпрос"?

Това става ясно от съобщение на БХК, чийто адвокат Диана Драгиева представлява жалбоподателката:

Статиите изобилстват от реч на омразата, налагат усещането за противопоставяне между българи и роми. В публикациите манипулативно се излагат тези за съществуване на престъпност, която се дължи на етнически произход, и за толериране на този вид престъпност от държавата.

Немалко са примерите и за директни призиви за насилие срещу ромите.

Ето само някои заглавия и цитати, които илюстрират недвусмислено характера на публикациите в сайта: „Без оръжие няма да стане", „Учен изчисли – харчим 4 милиарда за плодовитите цигани", „Битовата циганска престъпност може и ще бъде пречупена само с желязна ръка"„Тия животни трябва да бъдат избити до крак!".

В текстовете недвусмислено се твърди, че  съществува „безнаказана циганска престъпност" и „цигански терор", че ромите„ те убиват като куче", „след което биват задържани, разпитвани и тихом-мълком освобождавани" и пр.

Съдържанието е акумулирано дълги години и преобладаващата част от авторите са бивши и настоящи политически дейци на партията – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Карлос Контрера, Боян Чуков, Костадин Костадинов, но също и журналисти, като Калина Андролова, специално подчертават от БХК.

В своето решение КЗД сочи, че поставянето на етническата принадлежност по генерализиращ начин представлява дискриминация, забранена от закона. Аргументите на ВМРО-БНД за свобода на словото и за свобода на изразяване са отхвърлени, тъй като  публикациите на сайта нарушават човешки права. КЗД ясно посочва, че позоваване на свободата на словото не може да се приложи, когато има реч на омраза и са нарушени демократични принципи.

Накрая ЗД налага санкция от 1000 лв. на партията на "воеводите". Издава "задължително предписание" партията, представлявана към днешна дата от Александър Сиди, Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов, " да предприеме мерки с оглед избягване и недопускане на публикации" като тези.

Решението може да се обжалва пред Административен съд-София град.