Евентуалната визита на президента на Украйна Володимир Зеленски утре по понятни причини е забулена в мистерия, в т.ч. ще я има ли изобщо. Но един от най-вълнуващите въпроси около нея е ще има ли Зеленски среща с българския си колега Румен Радев. Също по понятни причини.

Източници на Клуб Z споделят, че такъв разговор между двамата не се очаква според първоначалните договорки. Но след вчерашния теч на информация за посещението, безспорно пробив в сигурността по отношение на държавен глава на в момента воюваща страна, нито от "Дондуков" 1, нито от "Дондуков" 2 отговарят на запитвания.

Посещението се организира от Министерския съвет като канещата държавна институция и програмата на Зеленски се уточнява там. Според нашите източници визитата е формулирана като работно посещение, което позволявало да се избегне среща между двамата държавни глави. Но все пак среща не била изключена.

Предвидени са били срещи на Зеленски с партийни лидери от т.нар. евроатлантическо мнозинство, както и с ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел.

Все още не е ясно ще посети ли украинският президент сградите на властта - МС, Народното събрание.

Сред очакваните теми за разговор са както декларацията за подкрепа на членството на Украйна в НАТО, която парламентът утре сутрин по план трябва да гласува с мнозинство от гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС и "Има такъв народ", така и предложението на депутати България да продаде закупените реактори за АЕЦ "Белене" на Украйна, която има нужда от такива.

Тема на разговор ще е и военната помощ, в т.ч. възможността за директни сделки държава-държава.

Както Клуб Z писа, визитата се обсъжда от седмици - малко след конституирането на редовното правителство и е по инициатива на украинската страна. Служебният кабинет на Радев твърдо стоеше на позицията, че България не трябва да помага на нападнатата от Путиновия режим държава. И той, и правителството му говореха за постигане на "мир" - без да е ясно как точно си го представят.

Кабинетът "Гълъб Донев" формално изпълни решението на предходния парламент да предостави военна помощ. Но както Клуб Z писа, този еднократен акт е бил повече от скромен. След него служебната власт обяви, че няма какво повече да дадем на Украйна без да пострадат собствените ни отбранителни способности.

Новината за визитата вчера нито бе потвърдена, нито отречена от Министерския съвет. Косвено обаче я потвърди министърът на отбраната Тодор Тагарев, който в интервю по повод вече изтеклата информация заяви, че такава визита се подготвя от дълго време. Днес Тагарев отново коментира темата. Според него изтичането на информация за визитата е предпоставка, ако е имало планирано посещение, то да бъде отменено, предава БТА. 

Течът на информация поставял визитата под въпрос

"Аз от снощи не съм в течение на никакви дискусии по въпроса. Имах възможността медийно да изразя съжаление, че е изтекла такава информация. Не би трябвало това да се случва и да изтича информация. Украйна е във война, президентът Зеленски е върховен главнокомандващ. Той представлява интерес за противника. Той е изключително ценен гост навсякъде, където реши да отиде", каза Тагарев.

Той изрази надежда, че възможността Зеленски да дойде в България ще се реализира в бъдеще време. Според Тагарев такова посещение би било високо признание за ролята на България в подкрепата ѝ за Украйна.

И все пак, отбранителният министър потвърди, че ще се води разговор и за българската помощ:

"Една негова потенциална визита ще покаже, че е високо ценена помощта на България, която вече е направена и потенциала ни евентуално за допълнителна помощ. Той може да реши да постави допълнителни искания, които ще разгледаме спрямо законите и процедурите."

В кулоарите

Визитата днес бе обект на коментари и от представители на различните парламентарни групи в парламента. 

"Това е добър знак за демократичната общност в България, препотвърждаване на евроатлантическите цели и признание за всичко, което правим последните месеци" - коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като допълни, че е готов да се срещне с украинския президент.

От ПП-ДБ бяха по-пестеливи в реакцията си. Щели да коментират, ако Зеленски дойде. Информация за визитата нямало в групата на ИТН, затова не можели да коментират. От БСП, без изненада, в лицето на лидерката Корнелия Нинова, заявиха, че позициите им относно войната и българската помощ за Украйна остават непроменени и биха описали и пред Зеленски какви са те.

Както е известно, левицата, също като Румен Радев, се обявява за "мир", като не е ясно включва ли той запазване на териториалната цялост на Украйна, нито как може да бъде постигнат. Социалистите са твърдо против България да оказва военна помощ. От "Възраждане" коментар днес нямаше. Но имаше заявка за предстоящ такъв в утрешния ден.