Нови мерки за превенция на сексуалните посегателства срещу деца - това предлагат с промени в Закона за закрила на детето от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Те предвиждат определени категории от хора да не могат да работят с деца - както в държавния, така и в частния и неправителствения сектор. А именно - осъдените за сексуално посегателство срещу деца педофили и такива, получили присъда за трафик на хора.

Според ПП-ДБ, независимо дали са излежали присъдата си и са реабилитирани пред закона, тези хора не трябва да имат право да работят в детски ясли, детски градини и училища, както и всякакви организации в сферите на образованието, здравеопазването и социалните дейности, които се занимават основно с деца.

В момента е налице такава забрана, но само за педагогическите специалисти, осъдени за престъпления от общ характер.

За да могат всички тези институции да разберат дали не наемат човек с такава присъда, в свидетелствата за съдимост ще се добави опцията за "неосъждани за сексуални посегателства срещу деца и трафик на хора". Работодателите, които работят с деца, са длъжни да изискват такива свидетелства от кандидатите.

През май и от ПП "Възраждане" предложиха пакет с мерки за борба с хората, посягащи сексуални на деца - но с промени в Закона за закрила на детето. Сега техният проект обаче е оттеглен.

Предложението на хората на Костадинов включва създаването на нов "Национален съвет за защита от домашното насилие и педофилията", чиято основна задача ще бъде създаването на "национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие и случаите на педофилия"

Хората на Костадинов изтъкват, че подобни регистри съществуват в много страни по света, като в някои държави като САЩ и Великобритания е публичен, а в други - като Франция, Канада и Швейцария - е само на разположение на правоохранителните органи, което предлагат и от "Възраждане".

В своя законопроект обаче "Възраждане" определят "педофилия" като "всяко престъпление по Раздел VIII от Глава II на Наказателния кодекс, извършено срещу малолетни или непълнолетни лица". Раздел VIII на НК e "Разврат" и включва сексуално посегателство, блудство и изнасилване срещу непълнолетни и пълнолетни.

Ключово обаче е, че в българския Наказателен кодекс никъде не е криминализирана "педофилията". Причината е, че според Световната здравна организация и Международната класификация на болестите, "педофилия" е диагноза, не престъпление. Престъпление е посегателството срещу деца, но в обществото са налице хора с привличане към деца, които не извършват това престъпление и търсят лечение.

Според водещи медицински организации по света, криминализирането на "педофилия" намалява шанса хора с подобна диагноза да потърсят психиатрична помощ и увеличава шанса да извършат престъпление.

Сред крайнодесните популистки формации и организации като "Възраждане" и техните предшественици е популярна тезата, че СЗО се стреми да легализира "педофилията" по тяхната дефиниция - т.е. да узакони сексуалното посегателство над деца, въпреки че от организацията никога не е имало подобна инициатива.