Главната прокуратурата прочете обективно и не без известна доза самокритичност доклада на Европейската комисия. Но пък и апелира за бързи и "обединени" действия по изпълнение на препоръките, без "самоцелни критики" и "конюнктурна политическа риторика".

Такъв основен извод може да бъде направен от позицията по доклада, която институцията публикува на сайта си от името на обвинител № 1 Сотир Цацаров.

Разбира се, прокуратурата не пропуска да се похвали още в началото с положителните отзиви по неин адрес. Отбелязва се, че ЕК е отчела "значителен напредък" в изпълнението на Плана за действие, приет през 2013 г., съобразно тогавашните препоръки.

"Положително е отношението към предложенията на главния прокурор за децентрализация на прокурорската система и предоставянето на допълнителни гаранции за ненамеса в работата на прокурорите", посочват още от държавното обвинение.

Хвалят се и, че според доклада "положителни стъпки бяха предприети в прокуратурата за отдаване на приоритет на случаите на корупция, като се наблюдава увеличаване на броя на образуваните дела и на скоростта, с която се разглеждат" и че оценката за началната работа на специализираното звено за противодействие на корупцията също е "добра".

Но с похвалите дотук. Обвинението посочва, че е "неоспорим" общият извод за бавен напредък и недостатъчна решителност за реформи.

"Противодействието на корупцията като държавна политика, а и като работа на прокурорските органи, търпи основателни критики, а организираната престъпност действително "продължава да бъде проблем" у нас", се казва в становището.

Цацаров поема ангажимента в максимално кратък срок да представи публично експертен проект за най-належащи минимални изменения в НПК, касаещи бягствата на осъдени лица и борбата с корупцията. Днес обвинител № 1 обяви, че трябва да очакваме "интересен проект" по този проблем, в който ще има и конкретни мерки за противодействие на корупцията.

"Ръководството на прокуратурата е на категоричното становище за продължаващата необходимост и позитивен ефект от действието на Механизма за сътрудничество и проверка, имащ характера на катализатор и стимул за реформи и решителни действия. Главният прокурор счита, че сега са необходими обединени усилия на всички власти за изпълнение на препоръките на Комисията. Прехвърлянето на отговорност или омаловажаването на проблемите е толкова вредно, колкото и самоцелните критики, както и опитите полезните решения да бъдат блокирани  с конюнктурна политическа риторика", се казва в заключение в позицията на Цацаров.