„Никой не се е извинил. Аз искам да се извиня. Да дам едно начало като потомък на хора, които са били от тези структури. Необходимо е да се осъзнае и направи."

Това заяви кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" за кмет на столицата Васил Терзиев в интервю в предаването "120 минути" по бТВ. На уточняващ въпрос на водещия Светослав Иванов дали се извинява сега, той отговори утвърдително.

Малко преди това отново бе попитан за голямата тема покрай лансирането на кандидатурата му - бъдейки изключително успял в IT сектора, Терзиев е наследник на хора, свързани с ДС, при това заемали високи постове.

"Ти трябва да разбереш историята, да я приемеш и да вървиш напред. Важна част освен от Закона за лустрацията и досиетата, е създаването на музей за комунистическия режим, където да се разказват историите и хората да знаят какво се е случило на пострадалите и никога да не се повтаря“, подчерта той, като не избяга от темата, а говори дълго по нея, даде конкретни идеи, а също така разказа лични истории от своето минало.

Не отговори обаче на въпроса дали ще даде достъп до досиетата на дядо си, чичо си и баща си - нещо, което може да направи като техен наследник. 

„Изживял съм прехода като много други деца. Не съм се чувствал специален, редейки се на опашка в 5:30 часа сутринта, за да може баба ми да застъпи и аз да ида на училище. Спомням си как всеки един от нас го беше страх да се прибере от училище, защото могат да му вземат якето“, каза Терзиев и добави:

„Спомням си борбата на родителите ми да намерят своето място. Баща ми, който имаше 5 долара заплата по време на хиперинфлацията. Опитът му да прави частен бизнес, неуспехите и разбирането, че това може би да не е неговото поприще. Спомням си как сам съм си изкарвал оценките и как сам трябва да ковеш съдбата си“, посочи той.

Той за пореден път обясни, че е очаквал темата за принадлежността на негови роднини към ДС да е водеща, когато бъде издигната кандидатурата му. Не е скрил това от политиците, когато са го поканили, оттам е започнал.

„Още в началото казах на партиите - това е част от моето минало. Аз няма от какво да се срамувам. Родителите ми не са били герои на криминалния преход, не част от икономическите структури, не са се занимавали с политика, държавна администрация. Те бяха част от прехода“, рече инвеститорът и предприемач.

Отново подчерта как е бил възпитаван от своите родители и че това му е помогнало да е човекът, който е сега. Според бизнесмена, за да бъде темата веднъж завинаги преодоляна, трябва да се затвори "цяла глава, а не една страница" - неговата.

Предложи да се въведе закон за лустрацията, да не се допускат хора, извършвали престъпления във властта, да се потърси сметка защо досиета се вадят избирателно - с конкретни цели... Да има свободен достъп до досиетата, да се криминализира злоупотребата с тях.

Надява се казусът, доста закъснял в България, за разлика от други страни, да се реши "системно", а не само за неговия случай, но е готов с инициативи.

Така стигна и до музея, в който да се разказва историята след 9 септември 1944 г. - каквато е, като се почете и паметта на пострадалите от комунизма. 

 „Много е важно да кажа, че разбирам темата. Като си дете нямаш наблюдение как е работил режимът. С годините, с които разбираш какво се е случило, започваш да си даваш сметка. Мен ме боли как сме си унищожили голяма част от интелигенцията, как са наказвани деца. Радвам се, че кандидатурата ми стана повод разговорът да бъде продължен“, добави кандидатът за кмет.

Детски градини, училища, тротоари, градска среда

Всичко това Васил Терзиев вижда като свои приоритети, ако бъде избран за кмет.

„Тук има - тук няма“, така описа той състоянието на тротоарите. Според него са необходими около 1 милиард лева, за да се оправят тротоарите в София. Няма бързи решения, подчерта той, като допълни, че се надява оттук нататък да се строи качествено, а не да се правят ремонти след 2-3 години. 

Според него е възможно да бъдат изградени 30 детски градини за 4 години. Ако са толкова, проблемът на София ще бъде решен. Отново изрази недоумение, че проблемът не е решен досега. Но отново не отправи преки упреци към Йорданка Фандъкова.

„Има инструменти. От разширяване до отчуждаване на терени. Работа с частни инвеститори. Има интерес и трябва да им се помогне, за да се реализира“, каза още той.

Васил Терзиев се надява конкуренцията му да е "качествена и добре подготвена", за да се води цивилизован спор за бъдещето на София, а не да се отправят лични нападки за липсата на опит, например.

„Аз съм доказан боец. Никога не съм се предавал и това е причината всичко, което съм започвал, да го доведа докрай“, каза в заключение Васил Терзиев.