Парламентът прие ветото на президента върху промените в закона за съдебната власт, с които следствието беше отделено от прокуратурата. Тези промени бяха гласувани отново днес.

При гласуването 47 депутати бяха "за", 66 "против" 93, "въздържали се. За да бъде отхвърлено ветото, промените се гласуват отново и трябва да съберат поне 121 гласа "за".

Така ГЕРБ и ДПС направиха стъпка назад, тъй като именно с гласовете на тези парламентарни групи, както и на тези на "Възраждане" и "Има такъв народ" бяха приети тези промени.

Така ситуацията със следствения апарат, който в последните три десетилетия редовно е обект на "маневри" напред-назад, остава непроменена.

В рамките на тази седмица това е втора стъпка назад от тези две партии по сходни теми.

Преди няколко дни Делян Пеевски, който бе избран в комисията за промени в Конституцията с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и с помощта на "Възраждане", се оттегли от тази комисия.

В дебатите се чу обяснение защо ГЕРБ си променят позицията - защото главният прокурор Иван Гешев вече не е заплаха за тях. Според "Възраждане" става дума за "коалиционен катарзис".

Факт е обаче, че тези промени бяха приети в нарушение на правилника на парламента. Те бяха отхвърлени на първо четене, но след това вкарани и приети на второ, което правилникът не позволява.

В мотивите си да върне законопроекта държавният глава подчертава, че при приемането на оспорените разпоредби не е съобразено императивното изискване на Конституцията законите да бъдат приемани от Народното събрание с две гласувания. Не са спазени важни положения в Закона за съдебната власт. Нарушени са и редица разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, смята президентската институция.

Същата теза по време на дебатите застъпи и председателят на Комисията по правни въпроси и депутат от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Стою Стоев.

"Предложенията, които бяга направени между двете четения, излизат извън обхвата на обсъждания законопроект", коментира той от парламентарната трибуна.

"Ветото трябва да бъде подкрепено, защото оспорените изменения бяха приети при един недобър законодателен процес, който изисква открито обсъждане и преценка на всичко. Пороците на законодателния процес, който ние виждахме в поредица Народни събрание, трябва да бъдат отстранени. Явно въпросът за разследващите органи има нужда от решение, но това трябва да се случи след комплексен дебат. Този дебат е удачно да се проведе след измененията в Конституцията. Нека за този важен въпрос да подходим систематично правилно", допълни Надежда Йорданова.

От ГЕРБ-СДС също изразиха подкрепа за президентското вето.

"Нека да използваме връщането на този законопроект, за да проведем сериозен дебат за разследващите органи и да ги направим независими и подчинени единствено на закона", призова народният представил Бранимир Балачев.

Според него има редица допълнителни въпроси, които трябва да бъдат обсъдени.

Подкрепа за президентското вето и връщането на законопроекта се получи и от групата на "БСП за България". Лидерът на партията Корнелия Нинова посочи, че поправките, предложени от "Възраждане" между двете четения на предходната законодателна процедура, са "писани на коляно" и "диктувани от ГЕРБ", без да са били обсъждани на първо четене.

"Тогава ние гласувахме "против" тези промени и сега ще подкрепим ветото на президента", аргументираха се от левицата.