Делян Пеевски се оттегля като член на комисията по конституционните въпроси, създава се работна група, чиято цел ще е написването на общ проект за изменения в основния закон.

Това е резултатът от провелата се днес в парламента среща по въпроса - между лидерите на "Продължаваме промяната", "Демократична България", ГЕРБ и ДПС, в която участва и министърът на правосъдието Атанас Славов. Както и, разбира се, Пеевски. 

"Разбрахме се да махнем тяснопартийното начало. Ще изберем чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии кой и как участва, защото България и Конституцията са по-големи от всяка партия. Всички ще си излъчат само тесни експерти, а лидерите на партиите плюс знаковите политически лица, ще коментират процеса от тяхната гледна точка", заяви след срещата Пеевски.

По думите му работната група за измененията трябва да започне работа до 10 дни. Наскоро правосъдният министър даде заявка, че през следващия месец може да има готов проект за разглеждане в комисията и за търсене на мнозинство от не 160, а 180 народни представители (т.нар. бърза писта).

Свои знакови политически лица в комисията, за което призова съпредседателят на ДБ Христо Иванов след избора на Пеевски за неин член (което стана с отсъствието на "Възраждане" от зала), няма да имат нито от ПП-ДБ, нито от ГЕРБ - обобщи още депутатът от Движението.

От думите му се разбра и че "реформистите" са се отказали от концепцията да премахнат статута на главния прокурор от основния закон. Както Клуб Z писа, за една такава промяна се изисква Велико народно събрание - според старо тълкувателно решение на Конституционния съд - защото представлява промяна във формата на държавното управление. Именно с това решение мотивира днес и Пеевски отказа от тази идея.

"Ще ограничим правомощията на главния прокурор, за да няма събития, които имахме в миналото", посочи той в каква посока ще се върви.

След Пеевски коментар направи и Христо Иванов.

Той добави към вече казаното от Пеевски, че все пак има вероятност депутатите да "пипнат" и института на служебното правителство. 

"Трябва да обсъдим идеи относно преформатирането на институцията служебен кабинет и да въведем индивидуална конституционна жалба по някакъв начин", посочи Иванов и допълни по отношение на идеите за служебните правителства - "Една от точките, които се лансира и която среща съгласие, е да се продължи работата на парламента, т.е. той се разпусне тогава, когато започне формалната кампания. Тоест тези периоди, в които имаме служебен кабинет, назначен от президента без парламент, да бъдат максимално съкратени. Това е нещо, което засега се очертава като точка на съгласие".