Трансферното лято върви перфектно за "Арсенал", който се размина с титлата на Висшата лига, но показва, че е решен да я гони отново и с повече аргументи.

Клубът обяви трансфера на Кай Хаверц от "Челси", а според британските медии финализира привличането на голямата си цел - капитана на "Уест Хем" и английски национал Деклан Райс.

За Хаверц ще бъдат платени около 65 милиона паунда, а за Райс ще бъде счупен рекорда за британски футболист със 100 млн. и още 5 като бонуси.

„Щастлив съм да се присъединя към такъв клуб. Това е вълнуващ момент за мен. "Арсенал" има богата история, надявам се, че можем да постигнем много заедно. Целта ми е да печеля трофеи. Ще дам всичко от себе си, за да радвам с играта си феновете и всички в клуба. Очаквам с нетърпение да се запозная с нови съотборници“, каза Хаверц пред пресслужбата на лондончани.

Той подписа договор за 5 години. "Челси" прави голяма чистка, като се разделя с цял отбор, за да изпълни изискванията за финансов феърплей, пък и да си позволи нови попълнения.

А сагата по сделката за Деклан Райс е пред финализиране. "Уест Хем" отхвърли две оферти от "Емиратс" за голямата си звезда, но снощи стана ясно, че третата - за 100 млн. плюс още 5, е приета. Двата клуба работят единствено по структурата на разплащанията. "Чуковете" искат парите за по-кратък период от време.

Така, в рамките само на един прозорец, рекордът за английски футболист ще бъде счупен втори път. "Реал" (Мадрид) ще преведе минимум 103 млн. евро (88,5 млн. паунда) на "Борусия" (Дортмунд) за Джуд Белингам. Сумата може да скочи 137 млн. при определени постижения на отбора и играча.

Договорът на Райс с "Уест Хем" изтича догодина, но лондончани не искат да го изпуснат без пари. Интерес към него проявяваше и "Манчестър Сити", но излезе от битката, след като стана ясно, че "чуковете" няма да отстъпят от обявената цена - 100 млн. лири.