Френски изтребител "Рафал" е прехванал малък самолет над атомна електроцентрала близо до френско-германската граница в Баден-Вюртемберг. Самолетът, описан от френските власти като спортен самолет, е летял без разрешение над атомната електроцентрала "Фесенхайм", която се намира само на няколкостотин метра от другата страна на границата.

Въпреки няколкото предупреждения от военния контрол на въздушното движение, пилотът не реагирал на указанията да избегне зоната над атомната електроцентрала, която междувременно е изведена от експлоатация.

Първоначално вестник "Dauphiné Libéré" съобщи за инцидента в събота.

Пилотът също така е изхвърлил странни пакети от пилотската кабина.

Въпреки че прехващачът на френските военновъздушни сили се е опитал да се свърже с пилота на малкия самолет по радиото, той е продължил да лети необезпокояван на юг над Ардеш - регион с много гори в югоизточна Франция. Твърди се, че там той е пуснал пратките от голяма височина.

Малко след това пилотът се приземил на летището в Обен, където първо се скрил, а след това избягал. Специалните полицейски сили обаче успяват да задържат и арестуват мъжа. Той е поляк и е известен на властите във Франция като трафикант на наркотици.

Падналите пакети са намерени в няколко планински села в Ардеш, като се предполага, че те съдържат синтетичен наркотик. Твърди се, че този наркотик има ефект, подобен на този на кокаина. Френската полиция не дава допълнителна информация за броя на пакетите или количеството на наркотиците.

Атомната електроцентрала във Фесенхайм е разположена директно на река Рейн, по която минава германско-френската граница в региона. Тя беше окончателно затворена през юни 2020 г. след многократни инциденти в атомната електроцентрала през предходните години.