Правителството на Чехия обяви, че забранява достъпа на всички руски спортисти на нейна територия заради войната в Украйна, предаде АФП, цитирана от БТА.

Прага забранява "участието на индивидуални състезатели и спортни отбори, представляващи Руската федерация на надпревари и събития, които се организират на чешка територия", са казва в комюнике.

В същото време чешки спортисти и отбори не трябва да участват на състезания в Русия.

Забраната се отнася за всички спортове и спортисти, които се състезават под руско и чешко знаме. Правителството не уточни дали тази забрана се отнася и за Беларус.

Чешкият олимпийски комитет заяви по-рано през годината, че е против участието на руските и беларуски спортисти на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. под неутрален флаг. Именно това се коментира в момента от Международния олимпийски комитет и федерациите на спортовете, като МОК предлага охлабване на мерките.

Конкретно за "Париж 2024" - руснаците да участват като неутрални спортисти, без химн, национален флаг, делегация и т.н. МОК обаче наложи тежки санкции на Международната федерация по бокс заради това, че не се съобрази с действащите санкции и върна руснаците.