Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана потвърди наказанието лишаване от състезателни права за 2 години на българския плувац Антъни Иванов, съобщи Българският олимпийски комитет.

Санкцията е заради три пропуснати проверки за допинг за една година, нещо, което един от най-изявените ни състезатели в последните години отрича. Иванов е уведомен за окончателното решение на 26 юни, понеделник.

Първоначално правата на плувеца бяха спрени на 16 октомври м.г. от Световната антидопингова агенция (WADA). Четири дни по-късно КАС върна правата му след жалба от страна на адвоката на Иванов - Георги Градев. Тогава, това не означаваше оневиняване, а временно спиране на изпълнението на наказанието.

Предстоеше обаче разглеждане на казуса и това е станало преди броени дни. То не е в полза на спортиста и той ще пропусне Олимпийките игри в Париж догодина - очакваше се да спечели квота.

Защитната стратегия, избрана от Градев в арбитражното производство, лиши от възможност Иванов реално да даде обяснение за своите действия и така хипотетично да получи намалено наказание, пише още в съобщението на БОК.

От срока ще бъде приспаднато времето от първоначалното  решение, но това няма да помогне на Антъни Иванов да спори за квота и да мери сили във вероятно последните си Игри.

Санкцията е потвърдена ден преди Държавното първенство по плуване в София (29 юни до 2 юли). То явява квалификация за Париж 2024, а Иванов бе заявен в няколко дисциплини.

Наказанието

Според WADA Антъни Иванов е нарушил антидопингова процедура за предоставяне на местоположението, гарантиращо възможността да бъде тестван изненадващо. Той няколко пъти не е подал коректни данни и по този начин е възпрепятствал възможността да бъде осъществен антидопингов контрол.

"Важно е да отбележим, че на спортистите е дадена специална защита пред Спортния арбитражен съд в Лозана, а именно пряко да участват в производството, както и да бъдат изслушвани, коментира Теодора Златева, председател на Дисциплинарната комисия към БОК.- Целта е те да имат възможност да изложат тяхната гледна точка и евентуално да обосноват смекчаващи вината обстоятелства и в тази връзка хипотетично да получат и по-ниско наказание.

За съжаление, Антъни Иванов е получил изрични указания от своя представител г-н Градев да не отговаря на никакви въпроси и да не дава никакви обяснения. Не мога да гадая какво е мотивирало този отказ от активно участие в производство по обжалване, но изхода му е красноречив за целесъобразността им."

Георги Градев: В БОК са аборигени

Специалистът по спортно право Георги Градев отвърна на твърденията на Теодора Златева във фейсбук, като се закани дори да й търси съдебна отговорност.

"Некомпетентни хора изразяват становище за процедура, която не разбират, започва позицията на Градев. - Въпросната госпожа не участва в процеса пред КАС (най-вероятно не говори английски) и не познава процедурите в КАС, като грубо нарушава поверителността по чл. 59 от Кодекса на КАС, за което ще й бъде потърсена отговорност по съответния ред.

Няма да коментирам обвиненията на БОК към начина на водена на защитата на Антъни, защото няма как да обясним на аборигените, че в Сидни животът е друг. Те винаги ще си останат аборигени!

По-абсурдното е, че тези клевети идват от БОК, които даже не знаят как да подадат отговор до КАС, така че да бъде допуснат. Освен това изпратиха адвокат с меко казано бегли познания по английски, който най-вероятно не е разбрал нищо по време на заседанието (в което имаше епизодични реплики на развален английски). Трагедията беше пълна!

УАДА заявиха ясно, че се включват в делото, защото БОК и АДЦ са некомпетентни и не могат да защитят наложеното наказание на Антъни. УАДА изнесе целия процес в КАС. БОК и АДЦ бяха само зрители по интернет.

Затова призовавам аборигените от БОК да си траят, когато възрастните говорят и да спазват правилата за поверителност на КАС.

Трябва тотална чистка за всички недоразумения в дисциплинарните органи на БОК, начело с въпросната госпожа."