Лидерът на бойците на Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин е планирал да залови руското военно ръководство по време на бунта, пише днес "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на неназовани официални лица. Планът е имал добри шансове за успех, но се е провалил заради изтичане на информация, казват те, цитирани от изданието.

Според него първоначално Пригожин възнамерявал да залови руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов. Според неназованите източници Федералната служба за сигурност (ФСБ) е научила за плана два дни преди той да бъде изпълнен.

Западните разузнавателни агенции са научили за плановете на Пригожин, като са анализирали прихванати имейли и сателитни изображения, е казал пред вестника служител, запознат с въпроса. Според западни официални лица първоначалният план е имал добри шансове за успех, но се е провалил, след като заговорът е изтекъл, принуждавайки Пригожин да следва алтернативен план.

Според западна разузнавателна служба заговорът на Пригожин се основавал на очакването му, част от руските въоръжени сили да се присъединят към метежа и да тръгнат срещу своите командири.

Подготовката на Пригожин за бунта включвала натрупване на големи количества боеприпаси, гориво и военно оборудване, включително танкове, бронирани превозни средства и модерни мобилни системи за противовъздушна отбрана, в дните, предхождащи нападението. Разузнаването смята, че войските на "Вагнер" лесно са превзели Ростов на Дон, който има голямо военно летище, тъй като някои от командирите на редовната армия може да са били част от заговора.

Според същото разузнаване, президентът на Беларус Александър Лукашенко е предложил страната му да приеме бойците на ЧВК "Вагнер", отчасти за да укрепи собствената си сигурност срещу евентуални руски посегателства. Путин отдавна се стреми да погълне Беларус, отбелязва вестникът. Разполагането на войски на ЧВК в Беларус трябва да служи като гаранция за личната сигурност на Лукашенко, са казали източниците на "Уолстрийт джърнъл".