Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпуска кредит в размер на 50 милиона евро за съфинансиране на нов зърнен терминал на пристанище Варна.

Споразумението с „Логистичен център - Варна“ ЕАД, част от групата на „Билдком“, беше подписано на официална церемония днес, съобщиха от финансовата институция.

„Съфинансирането на нов зърнен терминал на пристанището във Варна ще благоприятства търговията и експортния капацитет на един от по-слабо развитите региони в Европа.

То ще даде възможност на местните производители да получат достъп до експортни пазари, ще улесни търговията и инвестициите и ще създаде работни места, като в същото време съдейства за постигане целите на ЕС за укрепване и разнообразяване на веригите за доставка с оглед на дългосрочната продоволствена сигурност”, заяви изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Новият терминал ще осигури съвременна система за съхранение и превоз на зърно. Проектът ще оптимизира пристанищните операции със зърнени и насипни товари в Северна България.

Финансирането от ЕИБ е подкрепено от програмата InvestEU на ЕС, която има за цел да привлича значителни публични и частни средства в подкрепа на устойчивото възстановяване.