Оглушителното мълчание от страна на всички институции, начело с прокуратурата, по отношение на системните антидемократични действия на "Възраждане", принуди днес министър-председателят, заедно с двама министри, да призоват не само държавното обвинение, но и президента и политическите сили, да предприемат действия и да изразят позиция. А правосъдният министър Атанас Славов директно насочи вниманието към държавното обвинение: да се образуват проверки, да започнат разследвания.

До призива на Николай Денков, Славов и МВР министърът Калин Стоянов се стигна след поредица от акции на Костадин Костадинов и хората му от изминалите седмици, като кулминацията дойде миналия уикенд, когато във фейсбук пост (където лидерът най-често се изявява), коментиирайки неосъществения "метеж" на Пригожин в Русия, заяви по адрес на "родната демократична общност" следното: "(...) една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството."

Това предизвика реакция, но за пореден път - само в обществените среди и в тези на "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Така днес премиерът Денков, в компанията на Славов и Стоянов, даде изявление след заседанието на Министерския съвет, подчертавайки, че говори от името на целия кабинет. А изявлението му започна с нарочно подбран цитат:

"В българския парламент вилнее неофашистка партия, тя шества в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и българските ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност, без вярната и смела европейска позиция на медиите.

Изказването е на проф. Георги Фотев. За съжаление тази констатация изисква решения и действия както на институциите, така и на партиите."

След което премиерът се обърна директно към президента, останалите институции, както и към всички политически партии "дали те смятат, че е нормално не само да продължават, но и да се активират призивите за насилие". Факт, до момента нито една формация, парламентарна или извънпарламентарна, нито Румен Радев, нито прокуратурата - в лицето на вече бившия главен прокурор Иван Гешев или изпълняващият сега функциите Борислав Сарафов, не са взимали отношение по адрес на "Възраждане", която не крие прокремълската си ориентация. Нещо повече, партията на "Коцето", както лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарича Костадинов, често гласува с ГЕРБ и ДПС по ключови въпроси. 

"Този тип действия от страна на "Възраждане" започнаха преди две години. През последния месец виждаме активиране на тази агресия, включително с постове на лидера на партията, включително с насилие, което се прояви на улицата, както и с нелегитимна забрана към народни представители да направят своите изказвания от трибуната на Народното събрание. Историята знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип", продължи акад. Денков.

Визират се: атаките, които депутати и активисти на "Възраждане" осъществиха в София, Варна и Пловдив срещу хора, отишли на кино - защото според тях филмът бил "джендър", опитите на депутатите на Костадинов да заглушат колегата им от ПП-ДБ Явор Божанков да говори от парламентарната трибуна, както и мн. др. Но на последно място - фейсбук призива на Костадинов за "унищожение" на "уродливата измет" "родна демократична общност".

"Апелираме от "Възраждане" да се върнат към действията, които съответстват на законите в страната. Част от тези действия очевидно изискват проверка дали не става дума за нарушение на нашите закони" - посочи още Денков, отправяйки недвусмислен намек към прокуратурата.

Имунитет за злоупотреба

"Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция" - подчерта и правосъдният министър.

И допълни, че вижда възможност за подвеждане под наказателна отговорност:

"Използването на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност е злоупотреба с право. Призивите за политическо мотивирано насилие, агресията и използването на езика на омразата са наказуеми деяния. Призовавам разследващите на база на публично известните факти и информация да образуват проверки и да започнат разследвания. Не може да допуснем насилието в политическия процес да стане норма."

Любопитен щрих е, че Костадин Костадинов сам депозира от няколко парламента насам съгласието си за сваляне на имунитета му без... той изобщо да е бил поискан. Прокуратурата, както стана ясно, досега не е имала никакво намерение да се занимава с неговата личност. Лидерът обаче използва това "депозиране" за пред публиката. А самият акт хвърля редовно в почуда администрацията на парламента - какво се прави с непоискан имунитет. 

"За всички случаи, при които има данни за бездействие на служителите на МВР, ще бъдат взети мерки по отношение на тях", даде заявка и МВР министърът, като полицията бе критикувана за бездействие при атаките на "Възраждане" в кината в трите големи града.

Костадинов: Искам право на отговор в три национални медии

Лидерът на "Възраждане" реагира бързо в социалните мрежи на изказванията на премиера и министрите - като поиска право на отговор, но с условие:

"Правителството на България даде специална пресконференция, посветена на Възраждане. Тъй като тя беше излъчвана на живо в трите национални телевизии, Възраждане настоява за реципрочно отразяване на живо в същия обем от същите телевизии - за да има равнопоставеност и липса на цензура."

Да влезе Конституцията. И НК

Призивът на Костадинов за насилие над инакомислещите провокира препратки към текстове в Конституцията и Наказателния кодекс - за какво на него и сподвижниците му не само трябва, но и може да им се търси отговорност.

Едно такова обобщение направи бившата депутатка от "Демократична България" (ДБ) Кремена Кунева и го адресира до "Продължаваме промяната" и ДБ - и в частност, до своята преференция Божидар Божанов.

Ето какво изброява тя:

- текстове от Констититуцията:

  • Чл. 44.
  • (2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.
  • Чл. 39.
  • (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
  • (2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

- текстове от НК:

  • Чл. 108. Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.
  • Чл. 108а. Който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо, извърши престъпление по чл. (...), се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт - с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. И други.

За Сербезова може - за Костадинов - не може

Още в хода на предизборната кампания Клуб Z изпрати въпроси до прокуратурата заради изявленията тогава на Костадинов - и то от ефира на обществената БНТ, че България ще изпраща войници в Украйна, както и че американците готвят "диверсия" на българска територия, за да обвинят Путинова Русия за това и така страната ни да бъде пряко замесена във войната.

Обърнахме се към Софийска районна прокуратура, както и към т.нар. Главна прокуратура (ПРБ), с едни и същи въпроси.

  1. Сезирана ли е Прокуратурата по тези изказвания?
  2. Самосезирала ли се е Прокуратурата по тези изказвания?
  3. Ако да – предприети ли са действия и какви?
  4. Ако не - смятате ли, че има данни за престъпление като всяване на смут и паника или за предаване "по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога" с настъпили "значителни вредни последици" и пр.? Или по друг член от НК?

Последният въпрос не бе случаен. Поводът за него е обвинението, което прокуратурата повдигна през 2020 г. на председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова (сега Сербезова), която тогава предупреди в ефир, че заради затруднения при доставките е възможно да има недостиг на някои лекарства на българския пазар. В което прокуратурата откри престъпление по време на извънредното положение - тревожела неоснователно гражданите. Стоименова трябваше да отговаря по чл. 326 от НК: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години."

Член, предвиден в НК заради подаването на фалшиви сигнали за тревога към спешния номер 112.

Попитахме обвинението дали не съзира "тревога" в твърденията на публична фигура за изпращане на български граждани на фронта и за "провокация" на българска територия. От СРП обещаха да отговорят на въпросите. И в рамките на същия ден получихме обаждане от служителка, която заяви само следното: "Няма такова нещо".

На въпрос какво нещо и какво няма, отвърнаха: "Не сме сезирани". На искането ни да получим отговор на този и на останалите въпроси и то писмено, както сме ги и задали, от СРП не поеха ангажимент - по-скоро изразиха учудване, че имаме подобни щения. От ПРБ пък дори не дадоха знак, че са получили питането. Напомнянето седмица по-късно, че чакаме отговори не даде никакъв резултат и до днес.