Руският олигарх Абрамович е инвестирал милиони в известни германски стартиращи фирми.

Това става ясно от изтичане на данни от повече от 400 000 документа, получени от германското радио SWR. Олигархът е включен в списъка със санкции на ЕС.

Пари, принадлежащи на довереника на Путин Роман Абрамович, са постъпили в поне пет германски дружества, показват поверителни документи от кипърското дружество за управление на активи MeritServus, датиращи от 2004 г. до 2022 г. Според документите олигархът е бил клиент на MeritServus поне до края на март 2022 г. От средата на март 2022 г. Абрамович е обект на санкции на ЕС. Неговите пари, инвестирани в Европа, трябваше да бъдат замразени съгласно разпоредбите за санкциите. Дружеството за управление на активи MeritServus е в британския санкционен списък от април т.г., тъй като е работило за Абрамович.

Документите са част от изтичане на данни от стотици гигабайти, които радио SWR е получило чрез американската организация за прозрачност DDOS-Secrets и анализира от месеци. Материалите съдържат списък с повече от 2500 клиенти, както и имейли, нотариални актове, копия от паспорти и банкови документи. Освен това извлечения от германския търговски регистър показват, че Абрамович може би все още притежава акции в поне три германски софтуерни компании въпреки санкциите.

Откакто Русия започна войната си срещу Украйна преди 16 месеца, разследващите по света се опитват да проследят активите на руските олигарси, тъй като те се смятат за част от руския властови апарат и са обект на санкции. В много случаи тези разследвания се провалят. Експертите се оплакват, че често е възможно да се проследят укрити активи само чрез изтекли документи, тъй като основна информация, като истинската самоличност на собствениците на компаниите, не е достъпна: "Финансовият пазар все още е черна кутия", казва експертът по пране на пари Кристоф Траутветер от мрежата Tax Justice Network. Поради това много от санкциите, според Траутветер, не водят до нищо.

Досега на обществеността не е известно, че пари от Абрамович са потекли към Берлин-Кройцберг. Там е седалището на фирмата за продажба на стари автомобили Auto1. Според собствената ѝ информация стартъпът за милиарди долари е най-голямата онлайн платформа за търговци на автомобили в Европа. През 2020 г. офшорната компания Ervington, която принадлежи само на Абрамович, притежава акции в Auto1.

Това може да се види в списъка на акционерите на предприятието. Изтеклите документи на MeritServus показват, че Абрамович е инвестирал и в други берлински стартъпи. Действащата в световен мащаб медийна компания Showheroes, която също така снабдява с видеоклипове "Шпигел" и "Функе Медиенгруп", е получила пари по същата схема като Auto1, тъй като в нея е закупена офшорна компания. В този случай това е дружество, наречено Innes Worldwide Holdings Limited.

Според писмо от 2019 г., получено от SWR, управляващ директор на MeritServus информира основателя на Showheroes, че "г-н Роман Абрамович е последният бенефициент на дружеството Innes Worldwide Holdings Limited". Компанията на Абрамович също така е закупила дялове в три по-малки стартъпа, специализирани в областта на приложенията. На въпроса на SWR дали са знаели, че Абрамович е инвестирал в тях, SWR не получи отговор нито от тези компании, нито от Showheroes.

Една компания, която постоянно се появява във връзка с инвестиции на Абрамович, е компанията за рисков капитал Target Global, която е основана в Москва преди около десет години и според уебсайта ѝ сега седалището ѝ се намира в престижен имот в Берлин. Target Global рекламира инвестиции в над 100 стартъпа в Германия, включително в онлайн застрахователния брокер WeFox, който е и основен спонсор на футболния отбор от Бундеслигата Union Berlin. Бившето дружество от DAX Delivery Hero също се споменава като референция, както и Auto1. На запитване от SWR говорителка на компанията отрече Абрамович да е инвестирал в Target Global Holding Limited. Документите от изтичането на данни обаче показват: през 2020 г. Абрамович е предоставил заем от около 15 млн. долара на дъщерно дружество на Target Global. Освен това олигархът е увеличил заема до около 15 млн. евро за инвестиция още през 2021 г. чрез дружество, наречено Target Global Advisors (TGA). Според документите тази компания официално работи като финансов съветник на Target Global Holding. Паричният поток е описан в писмено споразумение между TGA и друга офшорна фирма на Абрамович. Говорителка на Auto1 потвърждава, че "компании от Target" са купили Auto1.

"Това е станало много години преди първите санкции." Междувременно обаче компанията има само "ограничени познания" за акционерите, тъй като е регистрирана на фондовата борса от февруари 2021 г. Говорителката също така посочва, че има задължение за отчитане на правата на глас от акции само от три процента от акциите на компанията. В списъка на акционерите на Auto1 от 2021 г. могат да бъдат открити седем от 35 акционери с "Target" в имената си. В документа, с който разполага SWR, компанията на Абрамович Ervington също е посочена като "страна" заедно с компаниите Target. Това, което прави впечатление е, че всяко отделно акционерно участие остава под прага от три процента.

"Експерти като Кристиан Траутветър виждат в това проблем за прилагането на санкциите: "Миноритарни дялове на стойност милиони в някои случаи дори не подлежат на отчитане. Затова е много вероятно руски олигарси все още да притежават необявени дялове в германски дружества. А това дори не би било незаконно", казва Траутветър.

Инвестицията на Абрамович в Auto1 хвърля нова светлина и върху една широко разгласена сделка в Англия. Според съобщения в медиите основателят на Auto1 Хакан Коч и негов партньор са придобили британската компания за мобилни телефони Truphone през януари 2023 г. за символична сума в долари. В навечерието на преговорите за придобиването и няколко седмици след военната ескалация в Украйна самата Truphone посочи в изявление проблематичната роля на Абрамович в контекста на "глобалните събития" и санкциите. В отговора си на въпросите на SWR Коч не вижда проблеми в сделката си с Truphone, като заявява, че сделката е била "прегледана от А до Я от доста регулаторни и санкционни органи в продължение на половин година". По това време обаче дялът на Абрамович в Auto1 все още не е бил известен. Междувременно Truphone се управлява от синдик по несъстоятелност.

Себастиан Фидлер, експерт на социалдемократите в Бундестага по въпросите на прането на пари и санкциите, не е изненадан от резултатите от разследванията:

"Изтичането на данни показва колко важни са сенчестите финансови центрове за олигарсите, които инвестират парите си в германски компании". Използването на съответните фирмени форми от Британските Вирджински острови или Каймановите острови не само трябва да бъде забранено, казва той.

Бившият криминален следовател Фидлер призовава за наказания, "стига да не се вижда с едно натискане на бутон кой какво притежава икономически". Но точно тук следователите редовно се провалят. "Тези данъчни убежища причиняват повече страдания, отколкото огнестрелните оръжия. Въпреки това ние ги допускаме."

На 9 юни министрите на правосъдието на ЕС се договориха да наказват нарушителите на санкциите. Това трябва да се отнася и за лицата, които поддържат бизнес отношения със съответните компании: "Много държави от ЕС са в окаяно положение, когато ставаше въпрос за прилагане на санкциите", казва Фидлер и затова приветства инициативата на тези държави. Поради това той призовава за разширяване на правомощията на Европейската прокуратура.