ГЕРБ премина в отстъпление пред "Продължаваме промяната - Демократична България". Днес напрежението между двете формации се увеличи, след като втората сила напусна пленарната зала.

Повод за напускането бе стартирането на процедурата за избор на три регулатора, сред които и БНБ, без предварително договаряне между двата субекта в управляващото мнозинство, като бе даден срок за номинации от едва 7 дни.

Напрежението се покачи още вчера, след като преди два дни бе провалено и изслушването на правосъдния министър Атанас Славов по повод избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор. И в двата случая от "Продължаваме промяната - Демократична България" обвиниха ГЕРБ в задкулисни договорки с ДПС и "Възраждане".

Малко по-късно Десислава Атанасова (ГЕРБ) предложи изслушването на Славов да бъде включено в дневния ред за днес. И това бе прието. Веднага след това шефът на парламента Росен Желязков предложи срокът за предлагане на номинации за шеф на БНБ да бъде удължен от 7 на 14 дни. Това също бе прието.

След като започа изслушването на Славов се оказа, че "Продължаваме промяната - Демократична България" все още не са в залата. Атанасова се възползва от момента да поиска пряко предаване по БНТ. След което излезе на трибуната и изтъкна, че вносителите на предложението за изслушване на Славов ги няма и те нямат ясни аргументи за отсъствието си.

По време на изслушането въпроси към Славов задаваха единствено от "Възраждане". ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ" възобновиха коалицията на мълчанието, когато става въпрос за проблемите на прокуратурата.

Подобно мълчание от тези четири партии имаше и при изслушване на служебния правосъден министър Крум Зарков по същата тема.

Доверието в съдебната власт е ключово, за да говорим за върховенство на правото, върховенство на закона, а не върховенство на едно или друго мнозинство или пък нечия воля. Това каза Славов, относно предприемане на действия като председателстващ на Пленума на ВСС, свързани с избора на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Министър Славов представи на народните представители хронологията на събитията във връзка с избора на временно изпълняващ функциите главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС.

Атанас Славов препотвърди заявката си, че ще обжалва решението на Прокурорската колегия за Борислав Сарафов пред Върховния административен съд (ВАС), с мотив – незаконосъобразност. Само ВАС е компетентен да решава тези правни спорове, каза той.

Министърът добави, че имайки се предвид нивото на доверие в съдебната власт и ВСС, който работи в изтекъл мандат, вероятно най-добрият начин да бъде разрешен този спор е да има съдебно решение.

Той припомни още, че вчера Пленумът на ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор. Славов изрази мнение, че е малко прибързано да се активира процедура за избор, преди да е изяснено ще има ли конституционни промени и дали Конституционният съд ще допусне за разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев да се обявят за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт относно мнозинството, необходимо за избор на главен прокурор. Той добави, че ако КС допусне за разглеждане искането, следва ВСС да стопира процедурата за избор.

В края на изслушването Атанасова взе думата за отношение. И за пореден път повтори, че днешното състояние на съдебната система е такова, каквото са предвидили промените в Конституцията в края на 2015 г., когато правосъден министър бе Христо Иванов. Славов изтъкна, че онези промени не са били приети така, както са били внесени от Иванов и именно затова той е подал своята оставка като правоъден министър.