В Русия е създадена първата лаборатория за изследване на идеите на китайския президент Си Цзинпин, пише руският в. "Комерсант".

Лабораторията е създадена на базата на Института за Китай и съвременна Азия на Руската академия на науките (ИКСА РАН). Това е първият подобен научен център извън Китай.

Кирил Бабаев, директор на ИКСА РАН, е казал пред китайската агенция Синхуа, че въз основа на резултатите от работата на лабораторията през 2025 г. „трябва да бъде публикувана голяма научна монография, която ще запознае руските читатели, включително представители на руските власти, с идеите на Си Цзинпин и тяхното значение за развитието на Китай.” И, разбира се, за руско-китайските отношения”.

Бабаев е отбелязал, че руското правителство трябва добре да разбере „каква е идеологическата основа за развитието на днешен Китай“.

Според директора на ИКСА РАН Русия осъзнава, че идеите на Си определят политиката на Китай в много области.

„Разбираме също, че това е политика, която ще продължи не една или две години, а много повече. Съответно това ще определи дейността на Китай за дълъг период от време“, е казал Бабаев.

Изследванията на лабораторията ще се съсредоточат върху идеите на Си в икономиката, външната и вътрешната политика, социалната политика, културата, изкуството и идеологията. Лабораторията ще трябва да установи контакти с китайски научни центрове, да проведе няколко съвместни конференции и кръгли маси.

В работата ще вземат участие не само учени от Института за Китай и съвременна Азия на Руската академия на науките, но и представители на други структури. По-специално - на Националния изследователски институт по световна икономика и международни отношения, "Е. М. Примаков" в Руската академия на науките и Висшето училище по икономика.

Междувременно украинската информационна агенция УНИАН съобщи, че президентът Володимир Зеленски е подписал закон, който забранява вноса в страната на книги от Русия и Беларус.

Зеленски каза, че текстът на закона е бил изпратен в институциите на Европейския съюз за допълнителна оценка за това дали неговите клаузи могат да повлияят върху задълженията, поети от Украйна за защита на правата на малцинствата, в частност - на езиковите малцинства.

Украйна подаде молба за членство в ЕС миналата година, малко сред руското нахлуване.