"Националната схема за зелени инвестиции (НСЗИ) е изключително успешна. Това е един много успешен модел, който горещо беше подкрепен от бенефициентите и реализиран в полза на гражданите ни, на околната среда, на подобряване на състоянието на климата. Една схема, която доведе до безспорни ефекти и ползи. "

Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на брифинг относно успешното изпълнение на договори за продажба на предписани емисионни единици във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков". Според Василева чрез тази схема страната ни има възможността да получи финансиране за реализиране на поредица от еко проекти.

По време на брифинга с посланика на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер, министърът на околната среда припомни, че финансирането е от Националният доверителен екофонд, който управляваше средствата по първата суапова сделка (размяна на едни бъдещи парични потоци за други) "Дълг срещу околна среда" между България и Швейцария. След 2010 г. основният фокус на дейността е реализацията на Националната схема за зелени инвестиции.

Василева посочи, че със средствата от продажба на предписани емисионни единици (ПЕЕ) на Република Австрия са реализирани проекти за енергийна ефективност на 77 публични обекта в страната на обща стойност над 27 млн. лeвa.

"С тази сделка са направени мерки за подмяна на дограма, топлоизолация на стени, инсталиране на соларни панели за битова гореща вода, подмяна на осветление", заяви министърът. 

Тя подчерта, че тези мерки са приложени в 32 учебни заведения, 28 детски градини, 9 културни и социални организации, 5 медицински заведения, 3 административни сгради като всички те са кандидатствали със своите проекти по програмата. 

"Общо за цялата програма са спестени 448 хил. тона емисии на парникови газове. Видни са и икономическите ползи. Спестените средства от програмата възлизат на 15% от сметките за отопление", допълни тя.

Посланикът на Австрия също отбеляза успехите на програмата. По думите му докладите за НСЗИ посочват много  убедителни резултати.

"Искам да изразя задоволството си, че днешната среща се провежда в една от обществените сгради, в които е постигнат резултатът на повишаване на енергийната активност", каза Хаузер. 

"Освен възможността икономисаните средства да се инвестират, аз виждам и друг положителен елемент, свързан с социалния ефект. Искам да подчертая, че австрийското правителство е много силно удовлетворено по линия на тази програма. Вярваме, че проектните предложения бяха много добре подбрани и изпълнени. В тази връзка искам да отдам заслуженото на Националноосигурителния еко фонд, който доказа, че е отличен партньор във всяко едно отношение", допълни австрийският посланик.