Лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински се връща в кабинета като вицепремиер, съобщи правителствен говорител. Новината идва в навечерието на парламентарните избори в Полша наесен, очертаващи се като доста оспорвани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ръководителят на нашия политически лагер, лидерът на ПиС Ярослав Качински ще бъде единственият вицепремиер. Назначението ще бъде обявено днес", поясни говорителят Пьотър Мюлер пред държавната агенция ПАП. - Останалите вицепремиери се оттеглиха от задълженията си и ще останат в правителството вече само като министри."

Малко след това президентът на Полша Анджей Дуда утвърди промените в правителството, допълва Ройтерс.

Завръщането на Качински, който е смятан от мнозина за действителния лидер на Полша, се случва на фона на кампанията на консерваторите за трети мандат в управлението, при който те вероятно ще продължат с досегашния си политически курс, който предизвика конфликт с Брюксел.

Качински вече веднъж беше вицепремиер в сегашното правителство, от октомври 2020 до юни 2022 г. Той съвместяваше длъжността с председателското място в правителствения Съвет за национална сигурност и отбрана.

Въпреки че ПиС води в повечето социологически проучвания, остава въпросителната дали партията ще успее да си осигури парламентарно мнозинство, особено след сериозния политически тласък, който опозиционните партии получиха от големия антиправителствен митинг във Варшава по-рано този месец.