Премиерът Николай Денков очаква по една номинация за български еврокомисар от формациите, подкрепящи правителството - една от ГЕРБ-СДС и една от ПП-ДБ. Това каза самият той във вторник.

Денков обясни, че след писмото на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен е станало ясно, че България трябва да прати две предложения. Той не коментира конкретни имена, сред тях и това на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

"Аз не знам откъде президентът Радев вади тези заключения. Нито законодателната, нито изпълнителнителната власт трябва да излизат от правомощията си."

Така премиерът Николай Денков отговори на Румен Радев. Малко по-рано президентът коментира, че реакциите след избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите на главен прокурор пораждали съмнения, че партиите, представени в парламента, търсят да назначат свой човек на поста.

"От друга страна на съдебната власт трябва да осигури доверие в това, което прави. В последните няколко месеца се случиха събития, които изсветлиха много процеси, които допълнително нарушиха това доверие. Нека членовете на ВСС се замислят дали работят за връщане на доверието, за да вярват хората, че ще има справедливост. ВСС трябва да направи най-доброто, за да избере най-качествените хора", добави Денков.

По думите му ВСС трябва да избира най-добрите хора - както по отношение на експертиза, така и на морални качества. "Дали го е направил, не се наемам да преценя. Смятам, че всяка политическа партия, както и президентът имат право да изразят становището си", добави той.

По отношение на помощта за Украйна Денков добави:            

"Има решение на НС. Аз смятам, че трябва да сме последователни и да помогнем на Украйна. Нека напомним за човешката трагедия. Не виждам как ще спре тази човешка трагедия, докато тази война не спре по начин, по който да създаде устойчив мир. Много е лесно да се каже - дайте да спрем войната и да установим мир. Но нека да припомним, че когато се установи несправедлив мир, следва нова война" 

Като добави, че вижда противоречие в думите на Радев - "от една страна участваме, от друга не участваме. Нека президентът обясни това противоречие". 

Президентът по-рано не подмина и темата за войната в Украйна. По думите му страната ни не е част от инициативата за 1 млн. снаряда. Според Румен Радев, ако правителството вземе това решение, това ще е грешка. 

Премиерът коментира и темата за назначаването на областни управители след като всички, без един - на Перник, подадоха организирано оставки преди седмица. Той каза, че все още няма назначение и че е против да се следва квотният принцип в случая.

"Реакцията на институциите този път беше изключително бърза, действаха изключително кооридинирано и успяха да овладеят ситуацията", каза той по темата за наводненията. "Нека да ги поздравим за това, което са свършили", добави той.

Денков участва във форум на Националното сдружение на общините в Пампорово.