Белгия ще се присъедини към френско-германския проект за разработване на изтребител от следващо поколение, т. нар. Въздушна бойна система на бъдещето (Future Combat Air System, FCAS), заяви вчера президентът на Франция Еманюел Макрон, цитиран от ДПА.

Според Макрон Белгия първоначално ще се включи в многомилиардния проект, в който Испания също е страна партньор, със статут на наблюдател. Френският президент обяви това на организирана от Франция министерска среща за противовъздушната отбрана в Европа, в която участва и германският министър на отбраната Борис Писториус.

Въздушна бойна система на бъдещето беше източник на напрежение между Германия и Франция, отчасти защото "Дасо" (Dassault) и "Еърбъс" (Airbus) - компаниите, участващи в разработването на изтребителя от следващо поколение - не можеха да се споразумеят как да разпределят отделните части на проекта помежду си. В края на миналата година обаче двете компании постигнаха пробив.

Германското министерство на отбраната каза, че сътрудничеството ще заздрави военния потенциал на Европа и ще осигури важно ноу-хау за германската и европейската промишленост.

Очаква се системата да бъде въведена на въоръжение от 2040 г. и да замени "Юрофайтър" (Eurofighter). Новият изтребител ще лети заедно с невъоръжени и въоръжени дронове и в това отношение представлява нещо повече от боен самолет, посочва ДПА.

Изчислява се, че общата стойност на проекта възлиза на стотици милиарди евро. В него участват промишлени предприятия от Германия, Франция, а вече и Испания, припомня БТА.