Руснаците опитали да убият бивш шеф на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Александър Потеев, който е информатор на ЦРУ и живее в Маями.

Това обяснили пред "Ню Йорк Таймс" трима бивши високопоставени американски агенти говорили пред вестника при условие за анонимност.

През 2010 г. бившият руски разузнавач Александър Потеев разкрил информация, благодарение на която САЩ заловиха 11 шпиони на американска територия. Те събирали информация и вербували агенти за СВР. Впоследствие 10 от тях били експулсирани в Русия, като в замяна на това Москва освободила четирима руски затворници, включително Сергей Скрипал - отровения през 2018 г. в Солсбързи бивш полковник от руското военно разузнаване.

Опитът за покушение срещу Потеев е разкрит в британското издание на книгата "Шпионите: епичната разузнавателна война между Изтока и Запада", която ще бъде публикувана на 29 юни. Авторът е Калдър Уолтън, специалист по национална сигурност и разузнаване в Харвард.

След интервюта с двама агенти на американското разузнаване и един служител на Кремъл Уолтън достига до извода, че Русия е организирала операция, наподобяваща началото на "един съвременен Меркадер". (Рамон Меркадер, агент на Сталин, се промъква в кабинета на Лев Троцки в Мексико сити през 1940 г. и забива брадва за лед в главата му - бел. ред.). 

Руснаците отдавна използват наемни убийци, за да заглушават "предатели" в чужбина. Опитът за отравяне на Скрипал предизвиква тревога в ЦРУ, че Потеев може да се превърне в поредна мишена. Преди да бъде арестуван, той бяга в Съединените щати, където влиза в строго секретна програма, предназначена за защита на бивши шпиони. След разкритията, довели до ареста на руски агенти, Путин се заръчва да му отмъсти, а през 2011 г. московски съд осъжда задочно Потеев на десетки години затвор, обяснява "Ню Йорк Таймс".

През 2016 г. руски медии съобщават, че бившият шпионин е мъртъв. Всъщност Потеев живее в района на Маями и през същата година издава за съществуването си - сдобива се с разрешително за риболов и се регистрира като републиканец, за да може да гласува на предстоящите избори, като използва истинското си име. 

Микробиологът "Меркадер"

Опасенията на ЦРУ за живота на агента не са неоснователни. През 2019 г. руснаците предприемат сложна операция за откриването на Потеев, като за целта вербуват учен от Оаксака, Мексико. Ученият, Хектор Алехандро Кабрера Фуентес, не прилича на шпионин. Той изучавал микробиология в Казан, Русия, а по-късно защитава докторска степен по тази специалност в Гисен, Германия. Занимавал се е с благотворителна дейност и е с чисто досие.

Фуентес имал две съпруги: рускиня, живееща в Германия, и друга - в Мексико. През 2019 г. руската съпруга и двете ѝ дъщери получили забрана да напускат Русия, когато се опитали да се върнат в Германия. През май същата година, когато Фуентес ги посетил, руски служител се свързал с него и поискал да се видят в Москва. На една от срещите служителят напомнил на микробиолога, че семейството му е блокирано в Русия и че "бихме могли да си помогнем взаимно".

Няколко месеца по-късно руснакът заръчал на Фуентес да наеме апартамент на север от Маями Бийч, където живеел Потеев. През февруари 2020 г. "Меркадер" пътува до Москва, където отново се среща с руския служител, който му предоставя описание на автомобила на Потеев. Фуентес получил задачите да намери превозното средство, да запише регистрационния номер и да отбележи физическото му местоположение. Той посъветвал Фуентес да се въздържа от правене на снимки, вероятно за да премахне всякакви уличаващи доказателства.

Именно тук операцията пропаднала. Влизайки в затворения комплекс, Фуентес се опитал да премине входната врата, като се движил непосредствено след друг автомобил, заради което привлича вниманието на охраната. Докато го разпитали, съпругата му се отдалечила, за да снима регистрационния номер на Потеев.

Фуентес и съпругата му напуснали спокойно комплекса, но камерите за сигурност заснели всичко. Два дни по-късно "Меркадер" се опитал да отлети за Мексико, но служителите на Митническата и гранична охрана на САЩ го спрели и претърсили телефона му, като открили снимка на автомобила на Потеев.

След ареста Фуентес предоставил подробности за плана на американските следователи. Той смята, че руският служител, с когото се е срещал в Москва, е работил за ФСБ. Един от източниците на "Ню Йорк Таймс" предполага, че Фуентес не е знаел за значението на мисията, а просто е събирал информация, която руснаците да използват по-късно.

Реакцията

Заговорът за покушение предизвикал остра реакция от страна на американското правителство. През април 2021 г. САЩ наложиха санкции и изгониха 10 руски дипломати, включително началника на СВР във Вашингтон, твърдят двама бивши американски служители. 

"Не можем да позволим на чужда сила да се намесва безнаказано в нашия демократичен процес", заяви президентът Байдън при обявяването на наказанията. 

В отговор Русия изгонила 10 американски дипломати, включително началника на службата на ЦРУ в Москва.