Трети руснак е обвиняван от британските власти за отравянията в Солсбъри през 2018 г., при които трима души бяха тежко ранени, а един убит, съобщи Би Би Си. Според източници от британските тайни служби Денис Сергеев е бил командир на терен при нападението с Новичок срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

На 2 март 2018 г. трима агенти на ГРУ пристигат във Великобритания. Двама мъже, използващи имената Александър Петров и Руслан Боширов, кацат следобед на летището "Гетуик". Полицията по-късно разкрива истинските им имена - Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

Третият мъж, Денис Сергеев, с агентурното име Сергей Федотов, пристига на летището "Хийтроу" по-рано през същия ден.

Чепига и Мишкин отпътуват за Солсбъри в неделя, 4 март, за да поставят нервнопаралитичния агент върху дръжката на входната врата на жилището на бившия офицер от ГРУ.

Сергеев остава в Лондон по време на покушението и заминава с полет за Москва в 13:45 часа, след като е направил късна промяна в плановете си. Другите двама напускат по-късно - в 22:30 часа.

Полицията казва, че сега има доказателства, че мъжете са работили като екип и че тримата са се срещали няколко пъти в Лондон през онзи уикенд.

Срещу заподозрените не могат да бъдат официално повдигнати обвинения, преди да бъдат арестувани. Това вероятно няма да се случи, тъй като Русия категорично отказва да ги екстрадира.

"В продължение на повече от две години и половина британските власти използват семейство Скрипал като инструмент за натиск върху нашата страна и за предизвикване на антируски настроения в британското общество...", реагира Мария Захарова, говорител на руското МВнР

. Тя отрече да е имало руско участие в инцидента, каза, че Москва осъжда опитите на Лондон да държи Русия отговорна за него и призова за обективно разследване на случая

Федотов е име, което се появява при няколко подобни случая в други европейски страни - има и българска, и чешка връзка.

Българската връзка

След истинска битка, минала през много перипетии, взаимни обвинения в лъжа, бездействие и прикриване, у нас оръжейният търговец Емилиян Гебрев успя да издейства прокуратурата да обвини трима руснаци за автори на идентично покушение срещу него. Забележително е, че опитът за отравяне (какъвто всъщност първо от държавното обвинение изобщо се съмняваха, че има) е през 2015 г., а информацията за обявяването на руснаците за издирване от бг прокуратурата дойде през януари 2020 г.

Събитията са още от времето на главния прокурор Сотир Цацаров, а "импулс" на разследването даде среща в Министерския съвет на тогавашната английска посланичка Ема Хопкинс с него и с държавното ръководство. Иначе години наред прокуратурата пускаше "на час по лъжичка" - че установила, че са следили Гебрев, че имало затруднения с експертизи, които се правят в чужбина... 

След още закъснение - в края на февруари м .г. прокуратурата сподели и имената им - Сергей Павлов, Георги Горшков и... Сергей Вячеславович Федотов /SERGEY VIACHESLAVOVICH FEDOTOV/. В нашето съобщение се казваше, че той е ползвал самоличност на лице с инициали Д.В.С. (Денис Сергеев).

Може би без връзка със скоростта на действие на българските власти, но нито един досега не е заловен.

Взривовете в складове в Чехия

Агентите на ГРУ, които са обвинени за отравянето на Скрипал, се появиха и като заподозрени за взривове в складове с боеприпаси във Врбетице, Чехия през 2014 г. Тогава загинаха двама души. Според някои източници тогава вривена е продукция на завода на Гебрев.