Френското правителство е представило вчера вечерта план за регулиране на туристическите потоци, с акцент най-вече върху пиковете на посещаемост, които заливат туристическите сайтове през някои моменти от годината, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Франция е водеща туристическа дестинация в света, но има остра липса на данни. По тази причина ще създадем национална обсерватория на големите туристически обекти, за да бъде създадена информационна база и споделени показатели, които ще улеснят аналитичната работа относно туристическите потоци", заяви в интервю за "Фигаро" Оливия Грегоар, делегиран министър за търговията. 

За тази цел до края на 2023 г. ще бъде изготвено практическо ръководство от работна група, включваща представители на институциите, изследователи, професионални федерации, която да дефинира понятията "свръхтуризъм", "свръхпосещаемост" и "пикове на посещаемост" за едно по-добро разбиране на този феномен.

Комуникационна кампания "с инфлуенсъри" ще позволи да се осведомят чуждестранните и френските клиенти за проблемите, за да могат да бъдат по-добре разпределени потоците и туристическите практики, се посочва в комюнике, разпространено от правителството.

Според Световната туристическа организация 95 на сто от световните туристи посещават поне 5 на сто от земната повърхност, включително Франция. 

Във Франция 80 на сто от туристическата активност е концентрирана върху 20 на сто от територията на страната, според правителството. Това води до редица последици, сред които повишение на цените на недвижимите имоти в туристическите зони и унищожителните последици върху туристическите зони, без да се говори за ефекта на "отхвърлянето" на туристите от местното население или дори противопоставянето на проекти за туристическа инфраструктура.