Всеволод Волков, който е внук на Лев Троцки, един от организаторите на Октомврийската революция през 1917 г., почина на 97-годишна възраст в Мексико, съобщи мексиканският в. "Хорнада", като се позова на изявления на неговото семейство и приятели в социалните мрежи.

Волков е роден в бившия Съветски съюз през 1926 г., а през 1939 г. заедно с дядо си Лев Троцки пристига в Мексико, където учи химия. През 1990 г. внукът превръща семейния дом в мексиканската столица в дом-музей на Троцки, пише в. "Хорнада". Вестникът отбелязва, че Волков е бил последният свидетел на убийството на Троцки през 1940 г. в Мексико.

Малко преди смъртта на Ленин през 1924 г. в комунистическата партия в Русия започва вътрешна борба за власт, в която Лев Троцки претърпява поражение. През ноември 1927 г. той е изключен от партията, а през 1929 г. е изгонен от бившия Съветски съюз. През 1932 г. Троцки е лишен и от тогавашното съветско гражданство, припомня ТАСС, цитирана от БНР. 

През 1937 г. Троцки получава политическо убежище в Мексико, откъдето остро критикува политиката на Сталин. Скоро става известно, че се подготвя убийството му от агенти на тогавашното съветско разузнаване. На 24 май 1940 г. е извършен първият опит за покушение срещу Троцки, но той остава жив. На 20 август 1940 г., обаче, внедреният през 30-те години в близкото му обкръжение таен агент на тогавашния народен комисариат на вътрешните работи Рамон Меркадер, просталински настроен испански комунист, му идва на гости и успява да го убие в дома му в мексиканската столица.