Група от бивши и действащи руски държавни чиновници е подписала открито писмо, в което призовава страната да се върне в "общопризнатите" граници.

Както съобщава международният Институт аз изследване на войната (ISW), като повод за обръщението си длъжностните лица посочват разрушаването на Каховския язовир, в Херсонска област.

Документа са подписали представители на местните власти от Москва, Санкт-Петербург, а също на бившите Московска и Ленинградска област.

В него се отбелязва, че действията на президента на Русия след 24 февруари 2022 г. са довели до "катастрофални събития". Конкретно не се посочва какво имат предвид, както и не се говори за извеждане на окупационните руски войски от Украйна, съобщава "Униан".

Според аналитици, чиновниците, които не са свързани с Кремъл, използват общественото безпокойство от екологични и хуманитарни последствия заради атентата срещу ВЕЦ, за да изразят мнение за войната, като при това не критикуват буквално военните действия.

"Руснаците, споделящи антивоенни настроения, може да използват разрушаването на ВЕЦ-а, за да изразят своето несъгласие с войната, макар и в много ограничена форма",  твърдят експерти.