Над 1600 специалисти от 21 членки на ЕС и партньорски страни със 111 кучета са участвали в спасителните акции след унищожителните земетресения в Турция с магнитуди 7,6 и 7,7 на 6 февруари.

Сред тях е и кучето герой Килиан, водено от български спасителен екип от доброволци, което е открило под развалините на срутените здания общо 17 души, пишат от Делегацията на ЕС в Турция, цитирани от БТА.

Шестгодишният голдън ретривър Килиан пристигна с български екип от доброволци, включващ 33 души. Килиан, заедно с българския си треньор, пожарникар в Швеция, е търсил оцелели хора в Кахраманмараш (Югоизточна Турция) в продължение на пет дни заедно с екипа. Кучето е улеснило значително работата на екипа и е открило 17 души, затрупани под отломките на срутили се здания. 

"Килиан претърсваше по-голяма площ от нас за рекордно кратко време, а резултатът бе много по-точен от нашия. Кучето бе като самостоятелна търсеща единица и бе много ценно за нас.

Когато местните хора виждаха Килиан, те ръкопляскаха, защото знаеха, че кучето може да намери хора, които ние не сме открили. Кучето лаеше само когато откриваше живи хора, а не мъртви. И лаеше пет пъти, не четири, не шест, разказа Георги Влайков, ръководител на българския екип.

След мисията в Турция екипът на спасителите е имал кратка почивка в град Одрин на връщане към България и е присъствал на церемония, организирана за тях в Търговско-промишлената палата на Одрин.

"Изработихме и сертификат за участие в спасителните акции за Килиан и му дадохме кучешка храна като награда", разказва Елиф Ярдъмджъ, координатор на Информационния център на Европейския съюз в Одрин.

От Европейската служба за гражданска защита и операции за хуманитарна помощ също изтъкват значението на кучетата спасители.

Кучетата спасители помагат много при усилията за спасяването на хора. Добре обучените кучета за издирване и спасяване помагат за прецизността при издирването на оцелели хора и увеличават шансовете за успех, посочват от службата.

Делегацията на ЕС в Турция тази седмица припомни, че ЕС е подкрепял Турция още от първия ден на трагедията на 6 февруари.