Украйна си е възвърнала контрола над територия с площ от над 100 квадратни километра в резултат на своята контраофанзива срещу руските сили, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен украински военен командир.

"Готови сме да продължим да се сражаваме, за да освободим нашата територия, дори с голи ръце", заяви на пресконференция бригаден генерал Олексей Громов. Той потвърди, че в началните етапи на офанзивата, която Украйна започна миналата седмица, са били освободени седем селища в Донецка и Запорожка област.

Армията е напреднала с до три километра в близост до село Мала Токмачка в запорожкия сектор и до седем километра в близост до село южно от Велика Новоселка в донецкия сектор, съобщиха официални представители на военните.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди обстановката на бойното поле от независими източници.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Анна Маляр каза, че руските сили оказват "силна съпротива" и украинските войски са възпрепятствани от тежък артилерийски обстрел и дронове камикадзета, предаде ДПА. "Врагът не се отказва от своите позиции просто така", добави Маляр.

Русия не признава официално украинския напредък, посочва Ройтерс. Всяка от страните твърди, че другата е понесла сериозни загуби от началото на контраофанзивата, като както Москва, така и Киев рядко коментират собствените си загуби.