Руското министерство на правосъдието разследва Центъра "Елцин" - музей и образователно-културен център, посветен на покойния президент Борис Елцин, за възможна дейност като "чуждестранен агент", съобщи РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Центърът "Елцин" в уралския град Екатеринбург отдава почит на живота, работата и наследството на Елцин - първият държавен глава на постсъветска Русия от 1991 до 1999 г. Именно той избра Владимир Путин за свой наследник.

Управителният съвет на музея включва министъра на отбраната Сергей Шойгу и високопоставените служители на Кремъл Антон Вайно и Алексей Громов, според уебсайта на институцията.

Терминът "чуждестранен агент" е широко използван от руските власти срещу журналисти, опозиционни фигури и други, за които се смята, че извършват антидържавна дейност с подкрепа от чужбина. Подобно окачествяване - ако бъде потвърдено от властите - би било петно върху наследството на Елцин, който почина през 2007 г. на 76-годишна възраст.

Много руснаци му приписват заслугата за победата над съветските превратаджии през 1991 г. Но той също така е масово обвиняван за бурния период след разпадането на СССР, в който милиони живееха в нищета, докато малка група "олигарси" придоби огромни богатства.

РИА Новости съобщи, че заместник-министърът на правосъдието Олег Свириденко е казал на комисия на долната камара на парламента, че е започнала "задълбочена" проверка на Центъра "Елцин" и увери, че нищо няма да остане скрито.

В изявление от музея се казва, че цялата му дейност, включително финансовата, е прозрачна и законна.

"Ние сме уверени, че одитът на министерството на правосъдието ще потвърди, че няма и не може да има основания за обявяване на Центъра "Елцин" за "чуждестранен агент", се казва в съобщението.