След 19 години САЩ разсекретиха поверителни документи от разговори  на първия президент на Русия (1991 – 1999 г.) Борис Елцин с президента на САЩ Бил Клинтън, предаде NEWSru. Документите са качени на сайта на президентската библиотека на Клинтън в Литъл Рок, щата Арканзъс. Обемът е 1 милион архивни единици, отнасящи се до американо-руските отношения през 90-те години на миналия век.

Според протокол от телефонен разговор, проведен на 8 септември 1999 г., Елцин съобщава на Клинтън, че е решил негов наследник в Кремъл да стане Владимир Путин. Елцин заявил:

«Скоро, в близките дни, вие ще се срещнете с Путин. Сега искам да ви разкажа за него, за да знаете що за човек е той.»

Елцин предава властта на Путин.

Дотогава Путин не е известен не само на Запад, а и в самата Русия. Едва година оглавява ФСБ (Федералната служба за сигурност). Елцин съобщава на Клинтън, че Путин е точният човек за поста в Кремъл.

Нужно му било много време, за да намери най-достойния, който през 2000 г. да стане президент.

“Нужно ми беше много време, за да обмисля кой през 2000 г. би могъл да стане следващият президент. За съжаление в онзи момент не можах да открия когото и да било от наличните кандидати. Накрая се натъкнах на него, на Путин и проучих биографията му, неговите интереси, хората, с които контактува и т. н. Прозрях, че той е надежден, осъзнава отговорността, която носи в неговата сфера. Същевременно той е задълбочен, с характер, общителен е и лесно влиза в контакт с потенциални партньори. Убеден съм, че в негово лице ще откриете висококвалифициран партньор. Дълбоко съм убеден и че през 2000 г. ще получи подкрепа като кандидат за президент”, казва Елцин.

Според стенограма от разговор, проведен на 19 ноември 1999 г., Клинтън се връща на темата за приемника на Елцин и го пита кой ще победи на президентските избори. Елцин отговаря:

“Естествено Путин. Той ще е приемника ми. Демократ е и познава Запада. Силна и устремена личност е. Ще направя всичко възможно за неговата победа. Естествено по законен път. И той ще победи. Ще работите заедно. Той ще продължи моята политическа линия, насочена към демокрация и разширяване на контактите на Русия. Разполага с енергия и интелект, за да постигне успехи в тази посока.”

На 31 декември 1999 г., в навечерието на Нова година, Борис Елцин оповестява оставката си, моли руския народ за прошка и призовава на предстоящите президентски избори да се гласува за Владимир Путин. На вота печели Путин.

Впоследствие Елцин признава, че е имал и друг фаворит – Борис Немцов, но подобен вариант изглеждал безнадежден.

Бил Клинтън.

Според разсекретените документи в телефонен разговор с Клинтън Елцин е засегнал и темата за връщането на Крим в пределите на Русия. Елцин е изразил опасения, че при тогавашната напрегната обстановка това би означавало наливане на масло в огъня, а лично той не искал избухването на гражданска война.

Според друг документ от 21 април 1996 г., месец и половина преди провеждането на президентски избори в Русия, по време на визита на Бил Клинтън в Москва Елцин го предупреждава за опасността на власт в Русия да се върнат комунистите. Не било изключено победа на изборите през юни да спечели лидерът на компартията Генадий Зюганов.

По време на закуска в Кремъл Елцин отново засегнал темата:

“В американския печат се развихри кампания в опит хората да бъдат убедени да не се боят от комунистите. Те били благородни и добри хора. Не бива да се вярва в това. Повече от половината от тях са фанатици. Те са в състяние да рушат. Това би означавало гражданска война. Те биха премахнали границите между републиките. Искат да си върнем Крим и дори предявяват претенции за Аляска.”

Все пак Крим не беше анексиран от Зюганов, а 18 години по-късно от Путин.

През март 1999 г. Клинтън уведомява Елцин, че САЩ и Европа са се споразумяли да бомбардират Сърбия. Елцин отвърнал, че “това е печално” и отношенията на Русия и САЩ никога няма да са същите, както преди.

Както обаче става ясно от разсекретените документи, доверието между Елцин и Клинтън се запазва.

Относно разсекретяването на документите не закъсня и реакцията на Москва. Говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви, че американската страна не е съгласувала този процес с Кремъл, не е провела и никакви консултации. Песков припомня, че съществува практика за разсекретяване на стенограми и записи от водени телефонни разговори. Същевременно обаче според международната практика не се разсекретявали документи, отнасящи се до действащи политици.