Парламентът създаде временна комсия, която да проучи дали са налице достатъчно данни за снемане на имунитетите на Бойко Борисов (ГЕРБ), Даниел Александров (ГЕРБ), Кирил Петков ("Продължаваме промяната "), Димитър Аврамов (ДПС). Тя ще работи не повече от един месец. Ще бъде създадена на паритетен принцип - по двама депутати от всяка парламентарна група. Заседанията ще са публични.

186 депутати гласуваха "за",  32-ма "против", без "въздържал се".

"Включиха програмата, тя е с предпране. Вносителите са лигата на перачите. Не виждам нито един вносител от ГЕРБ. Искате да превърнете народното събрание в разследващ орган. Изпълнявате точно това, което казахте на националния съвет. Дайте си имунитета, така се опаковахте с мафията".

Това каза независимият депутат Радостин Василев в началото на дебата. Според него "задкулисието смени главния прокурор, върви овладяване на прокуратурата".

"Тази комисия е унизителна за българския парламент. Кирил Петков и Бойко Борисов вероятно се чувстват виновни. Абсолютни страхливици. Би било добре и двамата да бъдат основната атракция на гей парада тази седмица. Кирил Петков се говори, че ще бъде предложен за еврокомисар".

Това заяви Тошко Йорданов ("Има такъв народ").

Атанас Зафиров (БСП) припомни, че ГЕРБ и лично Бойко Борисов преди са били против депутатските имунитети и дори са предлагали тяхното премахване.

Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната - Демократична България") изтъкна, че комисията трябва да реши дали прокуратурата действа политически. Той изтъкна, че тя ще направи предложение и ще има гласуване в зала.

Бойко Борисов го нямаше в залата. Думата обаче взе Кирил Петков:

"Тази комисия ще има ясен срок. "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да предложим председател, призоваваме ГЕРБ също да не предлагат. Да няма съмнение за конфликит интереси.

Ще си дам имунитета доброволно, преди комисията да даде своето становище. Разликата е, че прокуратурата е възобновила производство, което самата прокуратура спря преди година и половина. Какви нови факти прокуратурата видя? Искаме ли да оставим прокураутрата да действа на тъмно, като политическа бухалка, или да видим тяхното становище?".

Това каза Петков.

Според лидерката на БСП Корнелия Нинова паралелната държава се прегрупира, за да продължи да управлява.

"Мафията се самовзриви отвътре през съдебната система и роди коалицията на имунитетитв", заяви Нинова.

Според нея прокуратурата не може да бъде изполвана като политическа бухалка, защото крайното решение е на съда. Нинова е убедена, че срокът на действие на комисията ще бъде удължен на поне 6 месеца.

Никола Минчев ("Продължаваме промяната - Демократична България") заяви, че наказателното преследване не би следвали да зависи от личността на главния прокурор. Според него комисията трябва да реши дали с искането на имунитетите има намерение да се навреди на политическата дейност или става въпрос само за право. Минчев каза още, че за един месец не може да стане "голями изпиране", но в тази комисия ще се постигне публичност.

"Има два принципа. Единият принцип гласи, че плодовете на отровното дърво са отровени. Когато институциите са отровени, те не могат да създадат истинско правосъдие. Когато правосъдието се движи според политическата конюнктура - това не е правосъдие.

Дали някой ще бъде "избелен или не" зависи от много фактори. Въпросът е да "избелим" прокуратурата, да се стигне до истината. Но при липса на съмнение в държавното обвинение.

Нашата грижа е за това когато има произнасяне да сме сигурни, че става дума за обективно правосъдие. Такова, което не е било водено от политическа конюнктура. Включително в периода, в който прокуратурата отказваше да забележи тези казуси. Главният прокурор ясно каза, че досега тези хора са му били приятели.

Трябва да се произнесем дали става дума за политическа конюнктура или нормални производства. И ако е първото да видим как да коригираме това. На Гешев едни хора досега му бяха приятели, сега спряха да му бъдат и той почна да им отмъщава, за да брани собствената си безконтролност.

Тези имунитети не съществуват в полза на депутатите. Те съществуват в полза на парламента като институция, за да не става обект на рекет. Да сме сигурни, че ще има правосъдие, а не обращане на бухалката".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

От "БСП за България" и от "Има такъв народ" отказаха да излъчат представители в комисията, а от "Възраждане" заявиха, че няма да участват в ръководството ѝ. В хода на дебата от "Продължаваме промяната-Демократична България" също казаха, че няма да излъчат председател, и призоваха ГЕРБ-СДС да направи същото.

От ДПС предложиха Хамид Хамид (ДПС) да оглави временната комисия, но това не получи подкрепа от пленарната зала и при прегласуването.