Денвър Нъгетс спечели титлата в Националната баскетболна асоциация (НБА) за първи път в своята история. Това стана след успеха над Маями Хийт с 94:89 (22:24, 22:27, 26:20, 24:18) в петия мач от финалната серия - общо тимът спечели с 4:1 победи.

Никола Йокич заслужено бе избран за най-полезен играч във финала. 

Центърът отново бе лидер на отбора с 28 точки, 16 спечелени борби и 4 асистенции. В тазгодишните плейофи той регистрира рекордните в историята на НБА 10 трипъл дабъл. Сърбинът вече е избиран два пъти за най-полезен в НБА за редовния сезон през 2021-ва и 2022-ра. 

Другите две звезди на Денвър - Майкъл Портър Джуниър и Джамал Мъри, се отчетоха съответно с 16 точки и 14 борби; 14 точки и 8 асистенции.

Бам Адебайо (Маями Хийт) стартира ударно в първата част, в която реализира цели 18 точки. В оставащите 24 минути обаче добави само 2.

Големият длъжник на "Горещите" бе лидерът им Джими Бътлър. Той се "събуди" едва в четвъртата част, в която реализира 13 точки, които се оказаха недостатъчни. 

"Идеално, свършихме си работата и сега можем да се приберем доволни у дома", заяви Йокич. "Маями е голям отбор, изключителен и ги уважавам много. Беше невероятно усилие от страна на нашия отбор. Мачът беше грозен, не успяхме да вкараме много стрелби, но за сметка на това се защитавахме добре", каза още сърбинът.

"Имам новина за всички. Няма да се задоволим с една титла, искаме повече", обяви след успеха треньорът на Денвър Майкъл Малоун. 

"Това беше може би най-добрият ни мач в защита за целия сезон и въпреки това не беше достатъчно", отбеляза треньорът на Маями Ерик Сполстра.

Това е голям успех и за собственика на Денвър Стан Крьонке, който стана шампион с Лос Анджелис Рамс в НФЛ и с Колорадо Аваланч в НХЛ. Последният отбор от спортната империя на Крьонке, който не е печелил шампионат в последните няколко години, е английският футболен отбор "Арсенал".