Украинската армия постига тактически успехи в Запорожска област, където се извършва началната фаза на контраофанзивата, съобщава американският Институт за изучаване на войната (ISW).

Според данните на наблюдателите, на 10 юни украинските сили са извършили контраофанзивни операции на поне четири фронтови участъка. Конкретно, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са били активни в Луганска област в района на Белогоровка; напреднали са на юг от Бахмут с 1400 метра, и са провеждали операции на границата между Донецка и Запорожска области (района на Болша Новоселки); в района на Орехово в Запорожието.

"Геолокационните кадри, публикувани на 10 юни, допълнително показват, че украинските сили в западната част на Запорожска област постигнаха местни успехи по време на контраофанзивните атаки на югозапад и югозападно от Орехово", съобщава ISW.

Наблюдателите отбелязват, че руските медии продължават да твърдят, че техните сили в този район успешно се защитават от опитите на украинско настъпление.

Според военният експерт Сергей Кузан, в момента украинските военни изучават руската защита преди началото на контраофанзивата. То ще се смята за успешно, ако успеят да стигнат до Азовско море.

Бившият командир на полка "Азов", майор във ВСУ Максим Жорин, потвърди успехите на 3-та отделна щурмова бригада под Бахмут. Според него, украинските сили в момента се закрепват на позиции, върнати от окупаторите, но противникът все още има голямо предимство по отношение на личния състав, боеприпасите и авиацията.

Русия са изстреляли 8 ракети, 4 от тях - "Искандер"

В последните дни руските окупатори са изстреляли осем ракети на украинска територия, включително четири крилати ракети "Искандер", съобщи още Генералният щаб на ВСУ.

Руснаците са атакували и с 35 ирански дронове от типа "Шахед". Украинското ПВО е свалило две ракети и 20 дрона. Руснаците са извршили и 92 авиационни удара и 45 обстрела с артилерия срещу позициите на украинските войски и населени места. Има и цивилни жертви, и разрушени частни домове.

"Вероятността от ракетни и авиационни удари върху цялата територия на Украйна остава много висока", подчертават от Генералния щаб.