СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - "Това, което най-много ни възмущава е, че никога преди една държава не е преследвала и унищожавала така систематично цели групи от хора  в лагери на смъртта чрез прецизна организация и неумолима машина за убийства, както това е ставало в "Аушвиц", превърнал се в символ на Холокоста", изрече днес германският президент Йоахим Гаук.

Той говори пред Бундестага, свикан на извънредно заседание по повод 70 години от освобождаването на "Аушвиц". 

В пленарната зала бяха и преживели ужаса в концлогера, цялото правителство и канцлерката Ангела Меркел, дипломати, представители на религиите, а на трибуните за гости - много граждани.

От ляво на дясно: Йоахим Гаук, Ангела Меркел и Норберт Ламерт са свели глави в знак на почит към жертвите на Холокоста.

Държавният глава предупреди никога да не се забравя тази зловеща история, за която няма оправдание:

"Няма германска идентичност без "Аушвиц". Споменът за холокоста остава дело на гражданите, които живеят в Германия. Холокостът е част от историята на тази страна. Всички ние, за които Германия е наш дом, носим отговорност за пътя, по който върви нашата страна."

От тежкия спомен от миналото произтичала и повелята: "Пазете и бдете над хуманността, над правата на всеки отделен индивид!"

"Дните на възпоменания биха могли да се превърнат в ритуал, в куха обвивка на постоянно повтаряни заклинания. Това обаче днес и тук не може да ни остави равнодушни", предупреди Гаук.

"Никое друго място, както УАушвицФ, е символ на това, което човек на човека може да причини. Новите поколения нямат вина за ужасното минало на страната ни. Имат обаче такава, ако го забравят", каза в словото си председателят на Бундестага Норберт Ламерт.

След възпоменателната церемония Йоахим Гаук се отправи към УАушвицФ в Полша. Там днес се отбелязва 70-годишнината от освобождаването от Съветската армия на оцелелите концлагеристи. Там ще бъдат и повечето от все още живите 300 бивши лагерници. Трима от тях ще говорат от името на живите и мъртвите. Това са Халина Биренбаум, Казимеж Олбин и Роман Кент.

Сред държавните и правителствени ръководители от 40 страни няма да бъде руският президент Владимир Путин. Причината? Не бил поканен изрично като почетен гост.

От управата на мемориала "Аушвиц" изрично бяха заявили, че полското правителство не организира възпоменателното тържество. Всеки имал избор да реши дали да присъства или не. Официална покана не е била изпратена на никого.

На 27 януари 1945 г. войници от Съветската армия освобождават "Аушвиц". Наскоро полският външен министър Гжетож Схетина заяви, че повечето от освободителите на лагера са били украинци. В действителност това са били части от Първи украински фронт. Той се е наричал така не защото е бил съставен от украинци, а защото е действал на територията на Украйна - тогава част от СССР.

В момента на оснобождението в лагера на смъртта се намират едва 7500 изтощени и болни хора. Те са били изоставени от есесовците, подгонили останалите десетки хиляди в марш на смъртта на Запад. Повечето са измрели от глад и изтощение.

"Аушвиц" е бил най-големият нацистки концентрационен лагер. Там са били избити 1,1 милиона души, повечето от които евреи, но също цигани, хомосексуалисти, съветски военнопленници и политически затворници. Лагерът се намира в Полша, до град Освиенцим, южно от Краков.

Жертвите на националсоциалзма днес бяха почетени в Ерусалим, Прага и в други градове. Традицията датира от 2006 г. след решение на ООН 27 януари да бъде ден на преклонение. В Германия той се отбелязва от 1996 г.